Przejdź do Przepisów - Wydrukuj Przepis
Komu potrzebny jest "stek", kiedy można się delektować stekiem z pikantnego, złocistego, pieczonego kalafiora? Kalafior jest obecnie bardzo modny, a ja po prostu uwielbiam ten sposób jego przyrządzania. Po prostu pokrój dużą główkę kalafiora w pionowe plastry lub "steki", skrop oliwą z oliwek i octem, posyp solą, upiecz w piekarniku i polej prostym, bogatym sosem puttanesca. Te steki z kalafiora z sosem puttanesca są piękne, pyszne i oparte na zaledwie kilku prostych składnikach.
Przewodnik krok po kroku:
Przyciąć dużą główkę kalafiora i pokroić ją pionowo, aby powstały cienkie "steki". Skropić oliwą EVOO, octem i posypać solą. Piecz w temperaturze 400 stopni Celsjusza na złoty kolor. Podgrzej sos marinara, EVOO, kapary i suszoną bazylię, aby przygotować sos Puttanesca, który podasz ze stekami z kalafiora.Drukuj ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych
Steki z kalafiora z sosem Puttanesca
(3 głosy, średnia: 5.00
Loading
5 z 3
recenzji- Autor: The Plant-Powered Dietitian
- Czas łączny: 30 minut
- Plon: 6 porcji (1 stek z kalafiora lub ½ szklanki rozdrobnionego kalafiora z ok. 3 łyżkami sosu) 1x
- Dieta: Wegańska
Opis
Wystarczy pokroić dużą główkę kalafiora w pionowe "steki", skropić oliwą z oliwek i octem, posypać solą, zapiec w piekarniku i polać prostym, bogatym sosem puttanesca, aby uzyskać wspaniałe steki z kalafiora.
Składniki
Skala 1x2x3xSteki z kalafiora:
- 1 duża główka kalafiora
- 1 ½ łyżki stołowej oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1łyżeczka
Sos Puttanesca:
- 1 filiżanka sosu marinara
- 1łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżka kaparów, opłukane, odsączone
- ½ łyżeczki
Instrukcje
- Rozgrzać piekarnik do 400 stopni Celsjusza.
- Zrobić steki z kalafiora: Odetnij liście kalafiora i łodygę, a następnie połóż całą główkę na desce do krojenia. Za pomocą ostrego noża pokrój kalafiora w pionowe plastry, tworząc cienkie (około ¼ cala grubości) "steki". Kalafior będzie się trochę kruszył, więc zachowaj rozdrobniony kalafior (nie wyrzucaj go, jest dobry również pieczony!). Ułożyć steki z kalafiora i rozdrobniony kalafior na blasze do pieczenia i skropić 1 ½ łyżki oliwy z oliwek i octem. Posyp solą. Wstaw do piekarnika na górną półkę i piecz do uzyskania złotobrązowego koloru (około 15-20 minut).
- W międzyczasie przygotuj sos puttanesca, mieszając marinarę, 1 łyżeczkę oliwy z oliwek, kapary i bazylię w małym garnku na średnim ogniu, aż zacznie bulgotać i stanie się ciepły.
- Podawaj każdy stek z kalafiora z sosem puttanesca. Na 6 porcji (1 stek z kalafiora lub ½ szklanki rozdrobnionego kalafiora z ok. 3 łyżkami stołowymi sosu).
- Czas przygotowania: 10 minutCzas gotowania
- : 20 minutKategoria
- : Dodatek do
- dańKuchnia
- :
- Amerykańska
Wartości odżywcze
- Wielkość porcji: 1 porcja
- Kalorie: 108
- Cukier: 7 g
- Sód: 485 mg
- Tłuszcz: 5 g
- Tłuszcznasycony: 1 g
- Węglowodany: 13 g
- Błonnik: 5 g
- Białko: 4
Słowa kluczowe:
steki z kalafiora, steki wegańskie, zdrowe przepisy z kalafioraCzy zrobiłeś ten przepis?
Oznacz @sharonpalmerrd na Instagramie
Inne przepisy z wykorzystaniem kalafiora, sprawdź:
Healthy Buffalo Cauliflower with Ranch DipSpicy Cauliflower
Cilantro SaladPurple Cauliflower
Salad with Lemon Vinaigrette
Ten post może zawierać linki afiliacyjne. Aby uzyskać więcej informacji, kliknij tutaj.
0 Komentarze