Przejdź do przepisu - wydrukuj przepis
Świeży wiosenny groszek wymaga prostego dania, które wyeksponuje zielone, słodkie piękno jednego z najlepszych warzyw w przyrodzie. A nic nie jest lepsze niż makaron jako tło dla podkreślenia tego ziemistego groszku. To wegańskie, bezglutenowe danie z groszku cytrynowego z makaronem można przygotować w mniej niż 20 minut z zaledwie 6 składników (nie licząc tych ze spiżarni). Jest równie ładne dla oka, co lekkie i pyszne. Jeśli świeży groszek nie jest dostępny, można użyć mrożonego groszku. Makaron z pulpecików to opcja bezglutenowa, która również zapewnia solidną dawkę białka w tym posiłku. Można go jednak swobodnie zamienić na inny rodzaj makaronu. Resztki są wyśmienite także następnego dnia!
Zobacz, jak Sharon przygotowuje ten przepis w swoim programie "Plant-Based Cooking Show" na żywo na Instagramie.
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litychCytrynowy groszek ogrodowy z makaronem
(12 głosów, średnia: 4,75
Loading
4.8 z 12
recenzji- Autor: The Plant-Powered Dietitian
- Czas łączny: 20 minut
- Wydajność: 4 porcje 1x
- Dieta: Wegańska
Opis
To cytrynowe danie z groszkiem z makaronem można przygotować w mniej niż 20 minut z zaledwie 6 składników. To idealny przepis, aby pokazać piękno świeżego (lub mrożonego) groszku.
Składniki
Skala 1x2x3x- 8 uncji makaronu pulpecików (np. z ciecierzycy, soczewicy lub fasoli)
- 3 łyżki stoł owe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 filiżanki wyłuskanego świeżego zielonego groszku (można użyć mrożonego, rozmrożonego)
- 2 fil iżanki pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 3 ząbki czosnku, mielone
- 2 łyżki stołowe orzeszków piniowych
- sok i skórka z1 dużej cytryny
- Sól i pieprz, do smaku
Instrukcje
- Makaron ugotować we wrzącej wodzie, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, tylko do momentu, aż będzie al dente. Odcedzić i odstawić.
- Podczas gdy makaron się gotuje, na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek.
- Dodać groszek, grzyby i czosnek, a następnie smażyć przez 2 minuty.
- Dodaj orzeszki piniowe, sok i skórkę z cytryny oraz ugotowany, odcedzony makaron. Dobrze wymieszać i smażyć jeszcze przez 2 minuty, aż makaron się podgrzeje. Nie rozgotować groszku, powinien być jasnozielony. Doprawić solą i pieprzem według uznania.
Uwagi
W razie potrzeby zastąpić makaron pulpecikami dowolnym rodzajem makaronu.
- Czas przygotowania: 10 minutCzas gotowania
- : 10 minutKategoria
- :
- EntreeKuchnia
- :
- Amerykańska
Wartości odżywcze
- Wielkość porcji: 1 porcja
- Kalorie: 394
- Cukier: 7 g
- Sód: 120 mg
- Tłuszcz: 19 g
- Tłuszcznasycony: 2 g
- Węglowodany: 45 g
- Błonnik: 9 g
- Białko: 19
Słowa kluczowe:
wegański makaron, zdrowy makaron, wiosenny makaronCzy zrobiłeś ten przepis?
Oznacz @sharonpalmerrd na Instagramie
Inne roślinne przepisy na makarony, sprawdź:
Mushroom Bomb Lentil PastaPasta
with Marinara and Roasted VegetablesPenne
Pasta Tomato Salad with Lemon and Pistachios
Ten post może zawierać linki partnerskie. Aby uzyskać więcej informacji, kliknij tutaj.
0 Komentarze