Przejdź do przepisu - wydrukuj przepis
Pieczone na blasze warzywa i fasola z za'atarem są przyprawione żywą bliskowschodnią przyprawą za'atar, którą można znaleźć w wielu dobrze zaopatrzonych supermarketach lub sklepach internetowych z żywnością. Można ją przygotować samodzielnie, łącząc w równych częściach tymianek, kminek, kolendrę, nasiona sezamu i sumak oraz szczyptę czerwonych płatków chili. Smakowite przyprawy pomogą Ci również ograniczyć ilość sodu w diecie. Wystarczy podać ten całkowicie roślinny (wegański) i bezglutenowy przepis z ulubionym pełnym ziarnem (np. farro lub brązowym ryżem), ugotowanym makaronem lub pełnoziarnistym chlebem, aby uzyskać posiłek w jednym. Przepis ten świetnie nadaje się również do przygotowywania posiłków; przygotuj go w niedzielę, a następnie schowaj do pojemników do przechowywania i wyciągaj na posiłki przez cały tydzień. Dowiedz się, jak przygotować ten przepis, oglądając film, który stworzyłam we współpracy z AICR.
Przepis ten podkreśla korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania większej ilości pokarmów roślinnych bogatych w błonnik, w tym warzyw, pełnych ziaren, owoców i fasoli, co jest kluczowym zaleceniem zmniejszającym ryzyko zachorowania na raka. W szczególności umieszczenie na talerzu większej ilości nasion roślin strączkowych, takich jak fasola, wiąże się z niższym ryzykiem chorób przewlekłych. Dzięki temu przepisowi na danie na patelnię możesz gotować w łatwy, roślinny sposób.
Jednym z najlepszych nawyków dla zdrowia (i portfela) jest częstsze gotowanie w domu. Badania wykazują, że posiłki w restauracjach - zwłaszcza fast foody - często zawierają więcej kalorii, tłuszczów nasyconych, sodu i cukrów dodanych, a mniej zdrowych składników, takich jak warzywa, pełne ziarna, rośliny strączkowe i zdrowe tłuszcze. Zamiłowanie do jedzenia na wynos może mieć negatywny wpływ na ogólny stan zdrowia i ryzyko chorób przewlekłych. To zrozumiałe, że pod koniec długiego, pracowitego dnia często kusi nas, by zamówić szybki posiłek. Jednak możliwe jest przygotowanie prostego, pełnowartościowego posiłku opartego na roślinach w mniej niż 45 minut - mniej więcej tyle, ile zajmuje zamówienie posiłku na wynos, odebranie go i przyniesienie z powrotem do stołu. Ponadto kilka sztuczek może ułatwić sprzątanie kuchni.
Istnieje wiele sposobów, aby cieszyć się łatwymi posiłkami roślinnymi w pracowite wieczory. Na przykład, można przygotować jednodaniowe posiłki, takie jak stir-fry, curry i dania z makaronu, używając naczyń do zapiekanek lub patelni. Można też przyrządzać dania w wolnowarze, takie jak chili czy gulasz; wystarczy napełnić wolnowar składnikami, nacisnąć przycisk i po kilku godzinach czeka na ciebie posiłek. Możesz również skorzystać z zaufanej blachy do pieczenia, aby przygotować posiłek w jednym, jak na przykład ten prosty przepis na pieczone na blasze warzywa i fasolę z za'atarem. Wystarczy umieścić warzywa i fasolę z puszki na blasze do pieczenia, doprawić, wstawić blachę do piekarnika, a zdrowy posiłek pojawi się na stole w mgnieniu oka. Wspaniałą cechą wszystkich tych łatwych technik gotowania - patelni, zapiekanek, wolnowarów, blach - jest to, że wystarczy zabrudzić tylko jedno naczynie, co oznacza łatwe sprzątanie po zakończeniu posiłku.
Na filmie Sharon pokazuje, jak przygotować ten przepis.
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych
Warzywa i fasola pieczone na blasze z za'atarem
(2 głosy, średnia: 4.00
Loading
4 z 2
recenzji- Autor: The Plant-Powered Dietitian
- Czas łączny: 50 minut
- Wydajność: 6 porcji 1x
- Dieta: Wegańska
Opis
To łatwe danie na blasze łączy w sobie smaki kalafiora, cukinii, słodkich ziemniaków, białej fasoli i przypraw, aby stworzyć pełen smaku, roślinny (wegański) i bezglutenowy posiłek w jednym.
Składniki
Skala 1x2x3xWarzywa:
- 1 mała główka (około 1 funt) kalafiora, podzielona na różyczki
- 1 średnia (ok. 9 uncji ) papryka, pokrojona w plastry
- 2 małe cukinie (około 3 un cje każda)
- 2 średnie (po około 6 uncji) słodkie ziemniaki, obrane, pokrojone w kostkę
- 1 mała czerwona cebula, pokrojona w plasterki
- 1
Vinaigrette:
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 ząbki czosnku, mielone
- ¼ łyże czki soli (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki
Polewa:
- ¼ szklanki posiekanej świeżej pietruszki
- 1 łyżka stołowa
Instrukcje
- Rozgrzać piekarnik do 400 stopni Celsjusza.
- Na blasze do pieczenia ułożyć w pionowych rzędach kalafiora, paprykę, cukinię, słodkie ziemniaki, czerwoną cebulę i fasolę.
- W małym naczyniu wymieszać oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, czosnek, sól (opcjonalnie) i czarny pieprz, aby uzyskać vinagirette.
- Skropić równomiernie warzywa winegretem. Za pomocą szczypiec rozprowadzić winegret na warzywach w każdym rzędzie.
- Wstawić na górną półkę piekarnika i piec do miękkości i złocistego koloru (35-40 minut).
- Wyjąć, posypać świeżą pietruszką i za'atarem i podawać.
- Danie to można podawać z gotowanymi pełnymi ziarnami (np. farro, bulgur, brązowy ryż lub quinoa), gotowanym makaronem lub pełnoziarnistym pieczywem.
Uwagi
*Za'atar można znaleźć w wielu supermarketach lub sklepach internetowych z żywnością. Można go przyrządzić samodzielnie, łącząc w równych częściach tymianek, kminek, kolendrę, nasiona sezamu i sumak oraz szczyptę płatków czerwonego chili.
Przepis autorstwa Sharon Palmer, MSFS, RDN, The Plant-Powered Dietitian dla AICR.
- Czas przygotowania: 15 minutCzas gotowania
- : 30 minutKategoria
- :
- Łatwe gotowanie, entrée, warzywa, danie boczneKategoria kulinarna
- :
- Amerykańska, Bliski Wschód
Wartości odżywcze
- Wielkość porcji: 1 por cja
- Kalorie: 207
- Cukier: 5 g
- Sód: 48 mg
- Tłuszcz: 5 g
- Tłuszcznasycony: 1 g
- Węglowodany: 33 g
- Błonnik: 8 g
- Białko: 9
Słowa kluczowe:
przepis na blachę, najlepszy przepis na blachę, wegańskie danie na blachęCzy zrobiłeś ten przepis?
Oznacz @sharonpalmerrd na Instagramie
Ten post może zawierać linki partnerskie. Aby uzyskać więcej informacji, kliknij tutaj.
0 Komentarze