Przejdź do przepisu - wydrukuj przepis
Podejdź do bruschetty w nieco bardziej kreatywny sposób, zmieniając kolory i smaki! Pomidorowa bruschetta z fioletowymi pomidorami z bazylią została zainspirowana pomidorami z pierwszego tłoczenia i fioletową bazylią, które z łatwością możesz uprawiać w swoim ogrodzie lub znaleźć na wielu targach rolnych. Pomidory heirloom występują w niezliczonych kolorach, od zielonego i fioletowego po pomarańczowy, żółty i czerwony. Fioletowa bazylia (zwana też bazylią opalową) ma zielone i głęboko fioletowe liście oraz fioletowe kwiaty, dzięki czemu jest wyjątkowo ładną, słodką bazylią do przystawek, sałatek i dań warzywnych. Ten przepis można wykonać w 10 minut z zaledwie 5 składników, nie licząc podstawowych produktów ze spiżarni.
Choć w tym przepisie na bruschettę wykorzystuję inną odmianę pomidorów i bazylii, jest on zgodny z tradycją klasycznej bruschetty - włoskiego dania, które często podaje się przed posiłkami z rustykalnym chlebem tostowym. Do tego przepisu możesz użyć dowolnego rodzaju pomidorów, w tym czerwonych, a także dowolnego rodzaju bazylii, np. słodkiej bazylii zielonej. Wybór należy do Ciebie! Po przygotowaniu porcji przechowuj ją w lodówce i używaj jako przyprawy do wrapsów, wege-burgerów, jajecznicy z tofu i oczywiście tostów z pełnoziarnistego chleba. Ten łatwy przepis jest również wegański, bezglutenowy i bez dodatku cukru.
Zobacz, jak przygotowuję ten przepis w moim programie na Instagramie Live Plant-Based Cooking Show tutaj.
Bruschetta to świetny sposób na wykorzystanie obfitych zbiorów pomidorów w ogrodzie, takich jak te piękne pomidory z mojego ogrodu.Do przygotowania tego przepisu potrzebne są pomidory z pierwszego tłoczenia, fioletowa bazylia, czosnek, cebula, ocet, oliwa z oliwek, sól i pieprz.
Drukuj zegar ikona zegar ikona sztućce ikona sztućce ikonaflaga ikonaflaga ikonafolderfolder ikonainstagraminstagram ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikonakwadraty ikona serce ikona serce stałe ikona stała ikona stała ikonaBruschetta z fioletowych pomidorów z bazylią
(2 głosy, średnia: 5.00
Loading
5 z 2
recenzji- Autor: The Plant-Powered Dietitian
- Czas łączny: 10 minut
- Wydajność: 2 1/4 szklanki 1x
- Dieta: Wegańska
Opis
Zmień klasyczny przepis na bruschettę, dodając do niego kolorowy włoski dip pomidorowy z pomidorami z uprawianych winorośli i purpurową bazylią, który jest wegański, bezglutenowy i gotowy w 10 minut z zaledwie 5 składników.
Składniki
Skala 1x2x3x- 2 szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów heirloom, kolor według uznania
- 1/4 szkl anki cebuli (białej, czerwonej lub żółtej)
- 2 ząbki czosnku, rozdrobnione
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1/4 szklanki pokrojonej świeżej, fioletowej bazylii
- Sól i pieprz (według uznania)
Instrukcje
- W średniej misce wymieszać pomidory, cebulę, czosnek, oliwę z oliwek, ocet i bazylię.
- Doprawić solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.
- Pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej, a następnie podawać z chlebem, krakersami, daniami zbożowymi lub fasolą.
- Czas przygotowania: 10 minutKategoria
- :
- DipKuchnia
- : włoska, amerykańska
Wartości odżywcze
- Wielkość porcji: 1 porcja
- Kalorie: 56
- Cukier: 3 g
- Sód: 6 mg
- Tłuszcz: 4 g
- Węglowodany: 6 g
- Błonnik: 1 g
- Białko: 1
Słowa kluczowe:
bruschetta, łatwy przepis na bruschettę, wegański dipCzy zrobiłeś ten przepis?
Oznacz @sharonpalmerrd na Instagramie
Aby poznać inne przepisy na roślinne przystawki, sprawdź niektóre z moich ulubionych:
Hummus z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i bazyliąDymny
dip oliwkowy zbakłażanaSer
cheddarz
nerkowców
Ten post może zawierać linki afiliacyjne. Aby uzyskać więcej informacji, kliknij tutaj.
0 Komentarze