Przejdź do przepisu - wydrukuj przepis
Kontrast zielonych, soczystych kolorów i słonecznych, złotych odcieni, a także żywe smaki i tekstury tej łatwej sałatki na bazie roślin naprawdę błyszczą. Ta sycąca sałatka, przygotowana na bazie ugotowanego brązowego ryżu oraz śródziemnomorskich składników: ciecierzycy, żółtej papryki, porów, karczochów, bazylii i pistacji, ma intrygujące smaki i korzyści zdrowotne. Dzięki odrobinie zdrowych tłuszczów, soku z cytryny i ziół powstaje pyszny, lekki winegret. Sałatka jest bogata w błonnik, białko roślinne, witaminy, minerały i związki fitochemiczne, dzięki czemu stanowi doskonałe urozmaicenie dnia. Co najlepsze, przepis ten można przygotować z wielu tanich składników, które można przechowywać w spiżarni, i można go przygotować w kilka minut po przygotowaniu ryżu. Masz resztki ugotowanego ryżu? To jest miejsce, w którym możesz go pokazać! Możesz go podać na spotkanie towarzyskie lub jako łatwy posiłek w jednym. Ten przepis dobrze przechowuje się w lodówce i jest świetnym daniem do spakowania do pracy w ciągu tygodnia.
Poniżej znajdziesz przepis na zieloną i złotą sałatkę z brązowego ryżu.
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litychZielona i złota sałatka z brązowego ryżu
(4 głosy, średnia: 5.00
Loading
5 z 4
recenzji- Autor: The Plant-Powered Dietitian
- Wydajność: 6 porcji 1x
- Dieta: Wegańska
Opis
Kontrast zielonych kolorów i słonecznych, złotych odcieni, a także żywe smaki i tekstury tej łatwej w przygotowaniu sałatki z zielonego i złotego brązowego ryżu naprawdę błyszczą.
Składniki
Skala 1x2x3xSałatka:
- 1 filiżanka ugotowanego brązowego ryżu, schłodzonego
- 1 15-uncjowa puszka ciecierzycy, odsączona
- ½ żółtej papryki, pokrojonej w kostkę
- 1/2 szklanki pokrojonych porów, zielona i biała część (można użyć zielonej cebuli)
- 1 12-uncjowy słoik marynowanych karczochów, odsączony
- ½ szkl anki zielonych oliwek, pokrojonych w plasterki
- ¼ fil
Vinaigrette:
- 1 cytryna, wyciśnięty sok
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- ¼łyżeczki czarnego pieprzu
- szczypta soli (opcjonalnie)
- 1
Dekoracja:
- ¼ filiżanki pistacji
- Dodatkowa posiekana świeża bazylia, wedle uznania
Instrukcje
- W średniej misce wymieszać ryż, ciecierzycę, paprykę, pory, karczochy, oliwki i bazylię.
- Przygotować winegret: W małym naczyniu ubić sok z cytryny, oliwę, czarny pieprz, sól (opcjonalnie) i czosnek.
- Wrzucić dressing do sałatki.
- Posypać pistacjami i dodatkową posiekaną bazylią, jeśli jest taka potrzeba.
- Kategoria:
- SałatkaKuchnia
- :
- Śródziemnomorska, Amerykańska
Wartości odżywcze
- Wielkość porcji: 1 porcja
- Kalorie: 196
- Cukier: 0,5 g
- Sód: 446 mg
- Tłuszcz: 9 g
- Tłuszcznasycony: 2 g
- Węglowodany: 24 g
- Błonnik: 7 g
- Białko: 6 g
- Cholesterol: 0 mg
Słowa kluczowe:
Śródziemnomorski, brązowy ryż, sałatka śródziemnomorskaCzy zrobiłeś ten przepis?
Oznacz @sharonpalmerrd na Instagramie
Aby poznać inne sałatki na bazie roślin, sprawdź kilka z moich ulubionych:
Cool Mint Cauliflower SaladSnow
Pea Carrot Salad with Mint Green Tea VinaigrettePomegranate
Avocado Quinoa Sal
Ten post może zawierać linki partnerskie. Aby uzyskać więcej informacji, kliknij tutaj.
0 Komentarze