Kto powiedział, że do gotowania musisz mieć w kuchni jajka? To prawda, możesz skorzystać z wielu naturalnych roślinnych zamienników jajek, wykonanych z pełnowartościowych produktów spożywczych, do praktycznie każdego roślinnego przepisu, z jakim możesz się spotkać, od wypieków, przez beziki, po wegetariańskie burgery. Bez względu na to, czy chodzi o ograniczenia żywieniowe, takie jak alergie, specyficzne wzorce żywieniowe, takie jak dieta wegańska, czy też po prostu ograniczasz ilość jaj w swojej diecie, nie musisz się martwić, jak przyrządzić niektóre ze swoich ulubionych dań bez jajek. Rzecz w tym, że nie możesz po prostu pominąć jajek w wielu przepisach, jeśli przechodzisz na dietę roślinną, ponieważ jajka odgrywają ważną rolę zarówno w pieczeniu, jak i gotowaniu - wiążą składniki, zapewniają przewiewną konsystencję i dodają wilgoci. Chociaż istnieją bardziej komercyjnie produkowane, oparte na nauce o żywności roślinne zamienniki jajek, takie jak Ener-G Egg Replacer, Vegan Egg i Just Plant-Based Egg (których używałam i bardzo je lubię!), miło jest używać prostych, pełnowartościowych składników, które prawdopodobnie masz teraz w swojej kuchni! Te trzy roślinne zamienniki jajek są nie tylko bogate w składniki odżywcze i zrównoważone, ale także mają wiele zastosowań w wielu przepisach, łatwo się je przygotowuje, smakują wyśmienicie, a co najważniejsze, mają właściwości podobne do jajek, co pozwala ci osiągnąć cele związane z pieczeniem i gotowaniem.
Używaj naturalnych zamienników jajek w przepisach takich jak te Lawendowe ciasteczka migdałowe.3 najlepsze naturalne roślinne zamienniki jajek
Nasiona lnu, nasiona chia i aquafaba to trzy z moich ulubionych substytutów jajek w przepisach, które wymagają ich użycia. Chociaż możesz zauważyć niewielką różnicę w wyglądzie Twojego przepisu, kiedy zaczniesz mieszać ze sobą składniki, w zasadzie nie poczujesz różnicy w efekcie końcowym. Ważne jest jednak, aby zrozumieć, jakie właściwości ma każdy z tych składników. Na przykład aquafaba, płyn pochodzący z puszki fasoli, jest najbardziej skuteczny do przyrządzania bitej śmietany, musu, majonezu i innych kremowych konsystencji ze względu na swoje gęste i pieniste właściwości. Świetnie nadaje się także do dań śniadaniowych, takich jak naleśniki, gofry i muffiny, ponieważ nadaje im puszystą konsystencję. Nasiona lnu i nasiona chia można stosować zamiennie, w zależności od wyboru smaku, jeśli chodzi o zamienniki jajek, ponieważ mają one podobne właściwości w przepisach; oba są w stanie wiązać składniki w daniach pikantnych i mają właściwości podobne do jajek, które są niezbędne do pieczenia. Proces przyrządzania jajka lnianego i jajka chia jest identyczny, ponieważ wystarczy dodać wodę, wymieszać i gotowe.
Ten przepis na burgery wegetariańskie z pradawnych ziaren Edamame wykorzystuje nasiona lnu, aby je związać.Nasiona lnu
Nasiona lnu można zastąpić roślinnymi "jajkami" w niemal każdym przepisie, a w szczególności świetnie sprawdzają się jako alternatywa dla wypieków. Ponadto są bogate w białko roślinne, kwasy tłuszczowe omega-3, wapń, magnez, żelazo i wiele innych. Do celów pieczenia najlepszą metodą na stworzenie "jajka" lnianego jest użycie zmielonych nasion lnu. Wystarczy połączyć jedną łyżkę nasion lnu z trzema łyżkami wody i odstawić na 10 minut, aby zastąpić jedno zwykłe jajko w przepisach na ciasteczka, muffiny, naleśniki czy wegetariańskie burgery. Ponadto, możesz po prostu użyć istniejącego już w przepisie płynu, takiego jak sok z cytryny czy mleko roślinne, i wmieszać do niego nasiona lnu zamiast jajek, aby te maleńkie nasionka zrobiły swoją magię. Pamiętaj, że może być konieczne zwiększenie całkowitej ilości płynu w przepisie o około 3 łyżki stołowe na jedno jajko, jeśli zrezygnujesz z jajka przewidzianego w przepisie i zastąpisz je 1 łyżką stołową nasion lnu. Uwielbiam orzechowy smak nasion lnu w wypiekach, takich jak ciasteczka, ciasta, muffiny i słodkie pieczywo, a także w daniach pikantnych, takich jak wegetariańskie burgery, placki i proteinowe kąski.
Nasiona chia
Nasiona chia to superżywność bogata w składniki odżywcze, po prostu pełna białka, kwasów tłuszczowych omega-3, zdrowych dla serca tłuszczów nienasyconych i błonnika, a także kluczowych minerałów, takich jak wapń, fosfor, mangan i żelazo. Nasiona chia mają również wyjątkową zdolność do tworzenia żelu, dzięki czemu po dodaniu wody mogą zastąpić jajka w wielu przepisach kulinarnych, od wypieków po pikantne dania. Aby przygotować roślinne "jajko z chia", wystarczy zmieszać 1 łyżkę nasion chia z 3 łyżkami wody i odstawić na około 10 minut, aby uzyskać substytut jajka. Podobnie jak w przypadku nasion lnu, można wykorzystać istniejący w przepisie płyn do stworzenia jajka z chia, dodając nasiona chia (1 łyżka stołowa na jeden zamiennik jajka) do płynu w przepisie, pamiętając, że może być konieczne zwiększenie całkowitej ilości płynu przy zastępowaniu jajka o około 3 łyżki stołowe na jedno jajko. Ponadto, moczenie nasion chia w płynie przez kilka godzin lub przez noc sprawia, że nabierają one galaretowatej konsystencji podobnej do boby, ale są bardziej miękkie, kruche i lekkostrawne. Spróbuj nasion chia w pasztetach z soczewicy, wegetariańskich burgerach i wegetariańskich kulkach, a także w chlebach, batonach, puddingach i ciastkach.
Nasiona chia zastępują jajko w tym przepisie na wegańskie ciasteczka kowbojskie.Aquafaba
Jednym z najlepszych sposobów na ograniczenie marnowania żywności i zastąpienie jajek w gotowaniu jest użycie aquafaby. Aquafaba to płyn pozostały po fasoli z puszki, który ma tę niezwykłą właściwość, że podczas ubijania tworzy pianę, podobnie jak białka jaj. Jedna 15-uncjowa puszka fasoli zawiera około pół filiżanki aquafaby, która w przepisie zastępuje około dwóch jajek. Do przygotowania aquafaby można użyć dowolnego płynu z fasoli z puszki - ciecierzycy, czarnej fasoli, fasoli cannellini i nerkowatej - ponieważ w ubitej aquafabie nie czuć smaku fasoli. Należy jednak pamiętać, że płyn z fasoli o ciemniejszym kolorze, na przykład z czarnej fasoli i fasoli kidney, spowoduje powstanie ciemniej zabarwionej piany lub beza, co może mieć wpływ na wygląd niektórych przepisów. Przygotowanie aquafaby to bardzo prosty proces. Wystarczy odcedzić płyn z puszki fasoli, umieścić go w czystej misce do mieszania i ubijać mikserem elektrycznym do uzyskania pożądanej konsystencji piany lub bezów. Oto jedna rada: za każdym razem, gdy otwierasz puszkę fasoli, odcedź płyn i zachowaj go w szczelnym pojemniku, aby później wykorzystać go jako aquafabę. Aquafabę można stosować w wielu przepisach, w tym w surowych deserach, wypiekach, słodyczach i daniach pikantnych. Sprawdź niektóre z moich ulubionych przepisów z wykorzystaniem aquafaby: Gofry kokosowo-wiśniowe z ciemną czekoladą, Muffinki marchewkowo-korzenne z cukinią, Lawendowe ciasteczka migdałowe i Czekoladowe ciasto z cukinii. Sprawdź mój blog o tym, jak zrobić aquafabę tutaj.
Ten pyszny przepis na Czekoladowe ciasto cukiniowe wykorzystuje aquafabę.Aby uzyskać więcej pomocnych wskazówek na temat gotowania w oparciu o rośliny, sprawdź moje ulubione blogi:
Plant-Based Indian Cooking with Vandana ShethTop
5 Tips for Cooking with KidsHealthy
Plant-Based Cookingin
College
Napisane przez Savanna Malki, stażystka w dziedzinie dietetyki, z Sharon Palmer, MSFS, RDN
Zdjęcie: Ten przepis na ciasto migdałowo-pomarańczowe z oliwą z oliwek, który znajdzie się w mojej nadchodzącej książce California Vegan, wykorzystuje aquafabę jako alternatywę dla jajek.
0 Komentarze