Przejdź do przepisu - wydrukuj przepis
Zielone warzywa liściaste są pełne zdrowia i smaku, a także stanowią klasyczny składnik wielu tradycyjnych dań, takich jak to proste, oparte na roślinach (wegańskie), bezglutenowe danie z makaronem Penne z białą fasolą i zieleniną. Ponieważ większość pozostałych składników - makaron, suszone pomidory, biała fasola, cebula, czosnek i zioła - można mieć pod ręką, jest to bardzo łatwe danie na jeden wieczór.
Ten rustykalny, jednodaniowy posiłek można przygotować w mniej niż 30 minut z zaledwie 9 składników (nie licząc podstawowych produktów ze spiżarni). Wystarczy kupić trochę zieleniny (a jeszcze lepiej wyhodować ją we własnym ogrodzie) na targu lub w supermarkecie i dodać do gotowych składników. Dlatego właśnie to niedrogie danie powinno stać się jednym z twoich ulubionych klasycznych posiłków w te pracowite wieczory - wykorzystasz dzienną porcję zieleniny szybciej, niż zdołałbyś zamówić ją na wynos! Pyszne jest także odgrzanie go następnego dnia na lunch w biurze, a nawet zjedzenie na zimno jako sałatki makaronowej.
To naprawdę ważne, aby włączyć zielone warzywa liściaste - bogate w minerały, witaminy, fitochemikalia, błonnik i białko - do swojej codziennej diety opartej na roślinach. Więcej informacji na temat korzyści zdrowotnych i zastosowań kulinarnych zielonych warzyw liściastych można znaleźć na moim blogu Jak uzyskać zielone liście. Penne z białą fasolą i zieleniną w połączeniu z bogatymi w białko warzywami strączkowymi (biała fasola, makaron z fasoli) to połączenie idealne. Wystarczy, że podasz go z chrupiącym pełnoziarnistym pieczywem, a poczujesz się usatysfakcjonowany i zadowolony z tego pysznego, pożywnego posiłku.
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagram ikonainstagram ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprint ikona druku ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litychPenne z białą fasolą i zieleniną
(5 głosów, średnia: 4.00
Loading
4 z 5
recenzji- Autor: The Plant-Powered Dietitian
- Czas łączny: 20 minut
- Wydajność: 6 porcji 1x
- Dieta: Wegańska
Opis
To łatwe, trwające mniej niż 30 minut danie jednogarnkowe jest pełne wartości odżywczych fasoli, zieleniny i oliwek. Jest całkowicie roślinne (wegańskie), bezglutenowe i niedrogie.
Składniki
Skala 1x2x3x- 4 szklanki wody
- 8 uncji niegotowanego makaronu penne z fasoli* (np. z ciecierzycy, soczewicy lub fasoli)
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek extra vergine
- ½ średniej (4 uncje) cebuli, pokrojonej w kostkę
- 3 średnie ząbki czosnku, rozdrobnione
- 1 ½ łyżeczki suszonego oregano (lub 1 ły żka świeżego)
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/3 szklanki oliwek kalamata, odsączonych, całych
- ¼ filiżanki suszonych pomidorów, posiekanych
- 1 (15-uncjowa) puszka białej fasoli** (np. cannelloni), opłukana, odsączona
- 1 8-uncjowy pęczek świeżej zieleniny (np. boćwina szwajcarska, gorczyca, szpinak, kolardyna) pokrojonej w grube plasterki
- ½ cytryny, sok z cytryny
- Szczypta soli koszernej, opcjonalnie
Instrukcje
- Do średniego garnka wlej wodę, przykryj i doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień do średniego, dodać makaron i gotować przez 7 minut (lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu), aż będzie al dente. Odcedź makaron i włóż z powrotem do garnka, przykryj, aby utrzymać ciepło.
- Podczas gdy makaron się gotuje, podgrzać oliwę z oliwek na dużej patelni lub patelni saute na średnim ogniu. Dodać cebulę, czosnek, oregano i czarny pieprz, a następnie smażyć przez 4 minuty.
- Dodać oliwki, pomidory i fasolę, a następnie smażyć przez kolejne 3 minuty.
- Dodać zieleninę, sok z cytryny i ugotowany makaron, delikatnie mieszając. Gotować przez ok. 4 minuty, aż zielenina zwiędnie, ale będzie nadal jasno zielona. W razie potrzeby doprawić solą.
- Podawać natychmiast.
- Na 6 porcji (1 1/2 szklanki na porcję)
Uwagi
*Dostępnych jest wiele rodzajów makaronów z fasoli lub pulpy, można też zastąpić je makaronem pełnoziarnistym (zawiera gluten) lub makaronem innego rodzaju lub kształtu, np. fettuccine, rotini lub farfalle.
**Fasolę można zastąpić innym rodzajem, np. ciecierzycą, nerkowcami lub odmianami rzadkimi. Można również zastąpić ją fasolą ugotowaną od podstaw (1 ¾ szklanki ugotowanej fasoli na 15-oz puszkę fasoli).
- Czas przygotowania: 10 minutCzas gotowania
- : 11 minutKategoria
- :
- EntreeKuchnia
- :
- Amerykańska
Wartości odżywcze
- Wielkość porcji: 1 porcja
- Kalorie: 266
- Cukier: 4 g
- Sód: 325 mg
- Tłuszcz: 6 g
- Tłuszcznasycony: 1 g
- Węglowodany: 43 g
- Błonnik: 9 g
- Białko: 16
Słowa kluczowe:
makaron, penne, biała fasola, włoskieCzy zrobiłeś ten przepis?
Oznacz @sharonpalmerrd na Instagramie
Inne roślinne dania z zielonych warzyw liściastych - sprawdź:
Śródziemnomorska sałatka
zpersymony z białą fasolą
ijarmużemSavory
Steel Cut Oats with Spinach, Mushrooms, and TofuSwiss
Chard Pecan Lasagna
Ten post może zawierać linki partnerskie. Aby uzyskać więcej informacji, kliknij tutaj.
0 Komentarze