Jedną z najlepszych tradycji, jakie matki mogą przekazać swoim dzieciom, jest gotowanie specjalnych potraw. A jeśli nie podzielisz się z dziećmi przepisami swojej mamy, jak te wspomnienia i tradycje pozostaną żywe? Jestem gorącą zwolenniczką tworzenia własnych tradycji
kulinarnych w kuchni i przekazywania ich kolejnym pokoleniom. W końcu jedzenie to coś więcej niż składniki odżywcze - to pokarm i miłość. Chcę pielęgnować te wszystkie wspomnienia z mamą. Oto przepis, na zdjęciu powyżej, który został zainspirowany południowymi tradycjami kulinarnymi mojej mamy: Kasza z gorczycą. Moja mama, ciocia Lena i ciocia Prusa z naszymi plonami świeżych, lokalnych produktów.Dzielenie się wspomnieniami o gotowaniu z mamą
Zapach truskawek zmieszanych z kurzem w gorący letni dzień. Kolor jeżyn, gdy plamią ręce. I ziemisty aromat dojrzałych pomidorów, gdy wkłada się je do słoików z przetworami. To są wspomnienia kulinarne z mojej młodości. W okresie dorastania w północno-zachodniej części Pacyfiku spędzaliśmy ciepłe dni na farmie truskawek, aby zapełnić zamrażarkę truskawkami na zimę. Na farmie truskawek można było zjeść tyle truskawek, ile się chciało na polu, a na koniec dnia zapłacić za truskawki w swoim mieszkaniu. Moja mama przekomarzała się z farmerem, że powinien nas ważyć przed wejściem, a potem ważyć po wyjściu, aby dowiedzieć się, ile truskawek jesteśmy mu winni! Zbieraliśmy też dzikie jeżyny, które bujnie rosły na naszym podwórku, i robiliśmy z nich cobblery i dżemy. Co roku jeździliśmy do wschodniego Waszyngtonu, aby załadować nasz kombi letnimi produktami, takimi jak pomidory, i napełnić szklane słoiki konserwami. Oto zdjęcie (powyżej) mojej mamy, cioci Leny i cioci Prusy z naszymi plonami z Yakimy, które właśnie trafiały do puszek. Już czuję zapach tych brzoskwiń!
Teraz stworzyłam swoje własne wspomnienia związane z jedzeniem z moimi dwoma synami, Christianem i Nicholasem. To zdjęcie (powyżej) jest zrobione w mojej kuchni około 10 lat temu, gdy zbieraliśmy cytryny z naszego drzewa, aby zrobić domową lemoniadę. Wielką tradycją w naszym domu były też ciasteczka świąteczne, chleb małpi i gofry Petera. A gdy dzieci podrosły, zaczęły dodawać kolejne tradycje, takie jak pho i curry. Teraz, kiedy mój syn Christian wraca do domu z college'u, z niecierpliwością czeka na jedno ze swoich ulubionych dań. Mam nadzieję, że pewnego dnia opowie swoim dzieciom o tych wyjątkowych wspomnieniach. Z okazji Dnia Matki poprosiłam kilka moich koleżanek i kolegów o podzielenie się własnymi wspomnieniami związanymi z gotowaniem z mamą. Zapoznaj się z ich wspaniałymi opowieściami i tradycjami.
Dzielenie się wspomnieniami o gotowaniu z mamą
1. "Moja mama jest wspaniałym piekarzem i słynie z cynamonowych babeczek korzennych. Dorastałam, robiąc je z nią, i były one (i nadal są) nieodłącznym elementem świątecznych obiadów. Często, gdy moja mama przyjeżdża w odwiedziny, przywozi je w formie mini-muffinek, a teraz te muffinki są moim ulubionym daniem, gdy piekę dla innych" - mówi Amy Gorin, MS, RDN
, właścicielka Amy Gorin Nutrition w Jersey City, NJ. Konserwowanie sezonowych pomidorów to wspaniała tradycja, którą można przekazywać z pokolenia na pokolenie.2.
"Nauczyłam się konserwować świeże warzywa od mojej mamy. Co roku moja mama, siostry i ja zbieramy się razem na weekend, aby przetworzyć pomidory. Na blogu zamieściłam wpis z przepisami na temat naszego letniego weekendu konserwowego" - mówi Jodi Danen RD, blogerka Family Nutrition Blogger w The Average RD. Ulubioną tradycją kulinarną jest pieczenie, jak na przykład przepis na muffinki z cukinii i marchewki.3.
"Moja mama mówi, że zabawiała czwórkę małych dzieci wielkimi kuchennymi projektami rzemieślniczymi. Robiliśmy wszystko pod słońcem: ciasteczka z ręcznie wypisaną wróżbą, wielkie niemieckie precle, makowe obwarzanki i misterne domki z piernika z kandyzowanymi szybami. Kiedy nie było jej z nami w kuchni, dawała nam dużo swobody w samodzielnym eksperymentowaniu. Jestem pewna, że właśnie dlatego gotowanie jest dla mnie do dziś źródłem komfortu i kreatywności" - mówi Katie Morford, MS, RD, autorka książki kucharskiej i blogerka stojąca za Mom's Kitchen Handbook.4. "Mimo że nie lubi gotować tak bardzo jak mój tata, mama nauczyła mnie piec i mam wspaniałe wspomnienia z robienia z nią kremówek i zbierania jagód z naszego podwórka, żeby mogła zrobić najpyszniejszy domowy cobbler" - mówi EA Stewart, MBA
, RD, właścicielka Spicy RD Nutrition w San Diego. Przepis na ciasto jeżynowo-pekanowe to przepis przekazany przez moją mamę - pojawi się w mojej następnej książce!5. "Niektóre z moich ulubionych wspomnień związanych z moją babcią dotyczą robienia rzeczy w kuchni. Wszystkie moje wspomnienia są przypadkowe i dla nikogo innego nie byłyby tak wspaniałe, dlatego są tak wyjątkowe. Za każdym razem, gdy chcę przypomnieć sobie o naszych przygodach, robię te ciasteczka bez pieczenia i uśmiecham się, rozkoszując się czekoladowym masłem orzechowym!" - mówi Kelli Shallal, MPH
, RD z Hungry Hobby.6.
"Moje ulubione wspomnienie kulinarne związane z moją mamą to tak naprawdę ogólne wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam aurę, jaka panowała w domu, gdy mama przygotowywała się do przyjęcia gości na święta, czy to Święto Dziękczynienia, czy żydowskie święta Rosz Haszana lub Pascha. Zawsze grała muzyka, a te zespoły/artyści do dziś są moimi ulubionymi. W kuchni panował chaos: indyk piekł się, a różne potrawy na przemian gotowały się w piekarniku i na płycie kuchennej. Moim zadaniem było zawsze nakrywanie do stołu, a ja otrzymywałam różne zadania, aby pomóc w przygotowaniu potraw. Ta "aura" świątecznych przygotowań ukształtowała moje dzisiejsze preferencje kulinarne. Zawsze podczas gotowania puszczam muzykę i lubię kończyć przygotowania, gdy goście zaczynają przychodzić i wypełniają kuchnię" - mówi Rachel Begun, zarejestrowany dietetyk i specjalista ds. żywienia kulinarnego.7. "Moja mama wyprzedzała swoją epokę. Kupowała nam naturalne masło orzechowe, kiedy było ono dostępne tylko w ograniczonych sklepach ze zdrową żywnością, panierowała kurczaka w kiełkach pszenicy i codziennie rano podawała nam świeżo wyciskany sok pomarańczowy. W tamtym czasie marzyłam tylko o tym, żeby mogła być taka jak inne mamy i mieć w domu więcej "śmieciowego" jedzenia. Nie wiedziałam, że pójdę w jej ślady" - mówi Keri Gans, RDN, autorka Diety małych zmian
i właścicielka Keri Gans Nutrition. Przekazuj zdrowe tradycje, w tym sezonowe warzywa.8. "Kiedy byłam małą dziewczynką, moja babcia wyciągała miskę umytych i przygotowanych rzodkiewek w całości i to była nasza przekąska. Do dziś jest to przekąska, którą uwielbiam i która została przekazana przez moją rumuńską babcię mojej mamie, a następnie mnie" - mówi Toby Amidor, MS, RD, ekspert ds. żywienia, autor książki " The Greek Yogurt Kitchen
" i właściciel firmy Toby Amidor Nutrition.9. "Moja mama zawsze robiła ciasteczka Toll House, batoniki congo lub pustelniki dla nas, pięciorga dzieci, jako przekąskę po szkole ze szklanką mleka. Wciąż czuję zapach ciasteczek wychodzących z piekarnika! Mama ma teraz 83 lata i nadal piecze domowe ciasteczka dla mojego taty raz lub dwa razy w tygodniu" - mówi Janice Newell Bissex, MS, RDN
. Pieczenie tradycyjnych przepisów, takich jak moje klasyczne wegańskie ciasteczka cukrowe, to wspaniały zwyczaj, którym można dzielić się z rodziną.10. "Tradycje świąteczne są głęboko zakorzenione w rodzinie Zabel. Jako dziecko najlepiej wspominam robienie z mamą i babcią corocznych świątecznych ciasteczek w kształcie kuli śnieżnej. Cukier puder, lukier, posypki, orzechy - wszystko to było w naszej kuchni. Moja mama nigdy nie narzekała, nie krzyczała, tylko naprawdę cieszyła się chwilą i wspomnieniami, które razem tworzyliśmy. Do dziś w mojej kuchni wisi przepis napisany odręcznie przez babcię! Zawsze będę cenić sobie te chwile" - mówi Elizabeth Shaw, MS, RDN, CLT
z Shaw's Simple Swaps. Potrawy kuchni śródziemnomorskiej, takie jak fava, mają tak wiele specjalnych tradycji.11. "Chociaż niekoniecznie jest to wspomnienie związane z jedzeniem, uwielbiam to, że moja mama i ja mamy wiele takich samych preferencji żywieniowych. Obie uwielbiamy kuchnię śródziemnomorską, ciasto marchewkowe jest naszym ulubionym deserem, obie codziennie jemy jabłko lub gruszkę, doceniamy filiżankę dobrej, mocnej kawy, orzechy włoskie są jedną z naszych ulubionych przekąsek... lista jest długa i długa! Jak matka, tak córka!" - mówi McKenzie Jones, RDN
.Dzielę się kilkoma ulubionymi tradycyjnymi przepisami mojej rodziny, w tym:
Jambalaya z czerwonej fasoli i okryGrits
Smothered with Mustard GreensVegan
Tamale Pie
0 Komentarze