Przejdź do przepisu - wydrukuj przepis
Szukasz szybkiego i łatwego zdrowego posiłku, który pokocha cała rodzina? W takim razie wypróbuj te wegańskie i bezglutenowe Tacos wegetariańskie z pikantnym hummusem! Jeśli jesteś podobny do mnie, hummus jest podstawą w kuchni roślinnej - zawsze znajdziesz go w mojej lodówce. A można go użyć do czegoś więcej niż zwykłego dipu czy smarowidła. Hummus może być składnikiem dań, takich jak te pyszne tacos. Po prostu upiecz w piekarniku przyprawione wiosenne warzywa -paragi, paprykę, cebulę; rozprowadź hummus na chrupiących tortillach, a następnie dodaj do nich upieczone warzywa i świeżą kolendrę.
Jest to łatwe danie, które możesz przygotować (podając je z dodatkiem mojej fasoli smażonej i ryżu z kminkiem) w 35 minut z 10 prostych składników, lub podać jako wspaniałą przekąskę lub przystawkę na przyjęcie. Zmieniaj warzywa w zależności od pory roku - latem spróbuj cukinii, a jesienią lub zimą - orzecha włoskiego. W tym przepisie możesz użyć ulubionej marki i odmiany kupionego w sklepie hummusu, możesz też przygotować własną, łatwą porcję z puszki ciecierzycy.
Drukuj ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litychWegetariańskie tacos z pikantnym hummusem
(4 głosy, średnia: 4 ,75
Loading
4.8 z 4
recenzji- Autor: The Plant-Powered Dietitian
- Czas łączny: 35 minut
- Wydajność: 8 porcji 1x
- Dieta: Wegańska
Opis
Przygotuj te łatwe, zdrowe i pyszne Tacos wegetariańskie z pikantnym hummusem w 35 minut, a otrzymasz wegański i bezglutenowy posiłek, który pokocha cała rodzina.
Składniki
Skala 1x2x3x- 1 pęczek świeżych szparagów, przyciętych i pokrojonych na 2-calowe kawałki
- 1 czerwona papryka, posiekana
- ½ czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
- 1 ½ łyżki stołowej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 cytryna, wyciśnięty sok
- 2 ząbki czosnku, rozdrobnione
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- Sól morska (według uznania)
- 8 (6-calowych) tortilli kukurydzianych
- 1 (10-uncjowa) tubka gotowego pikantnego hummusu (lub zrób domowy hummus tutaj)
- ¼ filiżanki
Instrukcje
- Rozgrzać piekarnik do 400 stopni.
- Na blasze do pieczenia ułożyć szparagi, paprykę i cebulę. Skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Posypać czosnkiem, kminkiem, wędzoną papryką i solą morską (według uznania). Wymieszać składniki łyżką, aby je dobrze rozprowadzić.
- Umieść warzywa na górnej półce piekarnika i piecz przez około 25 minut, aż staną się chrupiące i miękkie, a warzywa zaczną brązowieć. Wyjąć z piekarnika.
- Pięć minut przed końcem pieczenia warzyw, umieść tortille kukurydziane na blasze do pieczenia w piekarniku na środkowej półce. Podgrzewać przez kilka minut, aż będą miękkie i zaczną brązowieć na brzegach. Wyjąć z piekarnika.
- Ułożyć tacos, nakładając na każdą tortillę 2 ½ łyżki hummusu i 1/8 mieszanki warzyw. Udekorować kolendrą.
- Czas przygotowania: 10 minutCzas gotowania
- : 25 minutKategoria
- :
- EntreeKuchnia
- :
- Amerykańska
Wartości odżywcze
- Wielkość porcji: 1 taco na osobę
- Kalorie: 233
- Cukier: 2 g
- Sód: 256 mg
- Tłuszcz: 10 g
- Tłuszcznasycony: 3 g
- Węglowodany: 27 g
- Błonnik: 3 g
- Białko: 6
Słowa kluczowe:
hummus, tacos, tacos bezglutenowe, tacos wegańskieCzy zrobiłeś ten przepis?
Oznacz @sharonpalmerrd na Instagramie
Aby poznać więcej roślinnych tacos, sprawdź kilka moich ulubionych:
Tofu Mushroom TacosEasy
Vegan Tacos with Refried Beans and Corn SalsaSpicy
Lentil TacosEasy
Cauliflower Chickpea T
Ten post może zawierać linki partnerskie. Aby uzyskać więcej informacji, kliknij tutaj.
Natalia Walkiewicz