Od alg, przez kelp, po wodorosty - pod powierzchnią morza czeka na Ciebie piękny świat zdrowych, pełnych smaku odkryć.
Gdy następnym razem wybierzesz się na spacer po plaży, zwróć uwagę na roślinność morską. Jest to jedno z najzdrowszych i najbardziej zrównoważonych źródeł pożywienia, jakie możesz umieścić na swoim talerzu. Nasza wielka, piękna planeta pokryta jest w ponad 70% oceanami - domem dla niesamowicie bogatego, zróżnicowanego ekosystemu pełnego pokarmów, które odżywiają życie, od najmniejszego planktonu aż po największe wieloryby. Na przestrzeni dziejów ludzie rozumieli, jak ważne dla przetrwania jest korzystanie z warzyw morskich. Kraje azjatyckie od wieków stosują wodorosty w takich potrawach jak sushi i sałatki. Mieszkańcy wysp Pacyfiku dodawali je do ryb i warzyw. Na Wyspach Brytyjskich wodorosty spożywano z płatkami owsianymi.
Obecnie poszukujemy warzyw morskich w oceanach, ponieważ stanowią one obfite, zrównoważone źródło składników odżywczych w sytuacji, gdy nasza populacja wciąż rośnie, a tym samym granice naszej planety są ograniczone do wyżywienia wszystkich ludzi. Pomyśl tylko - do uprawy warzyw morskich nie trzeba nawet używać ziemi, nawadniania ani środków chemicznych - są one obficie dostępne do zbiorów w swojej dzikiej, naturalnej postaci.
Co to są warzywa morskie? Są to algi morskie, które występują w postaci brązowej, czerwonej lub zielonej. Ogólnie rzecz biorąc, algi morskie są bogate w błonnik, witaminy A, C, E i K, wapń, folian, jod, żelazo, magnez, niacynę, kwasy tłuszczowe omega-3 i białko. Posiadają one również unikalne składniki odżywcze, takie jak enzymy, związki siarki i przeciwutleniacze, które mają korzystny wpływ na zdrowie. Badania wykazały, że wodorosty są powiązane z mniejszym stanem zapalnym i niższym ryzykiem zachorowania na raka, choroby serca i otyłość. Jedz więc jak syrenka i już dziś umieść na swoim talerzu kilka morskich warzyw.
Rodzaje wodorostów
Nori
Co to jest?
Nori to japońskie słowo oznaczające jadalne wodorosty. Arkusze nori przetwarza się prawie jak papier: wodorosty sieka się na małe kawałki, miesza w papkę, wlewa do mat i suszy.
Skąd się bierze?
Pochodzą głównie z Japonii, Korei i Chin, ale występują naturalnie w większości mórz o umiarkowanym klimacie w strefie między wysokim a niskim poziomem pływów. Choć można go zbierać w stanie dzikim, większość uprawia się za pomocą sieci pływających w oceanach.
Jak wygląda?
Jest to purpurowo-czarny wodorost, który rośnie w postaci cienkich, płaskich listków.
Co to jest?
Ma subtelny, morski aromat o lekko słodkim smaku. Kolor może być różny: ciemnoczerwony, brązowy, zielony lub czarny. Wodorosty te są bardzo pożywne, zawierają 30-50% białka oraz znaczne ilości witamin A, C, niacyny i kwasu foliowego.
Sushi z warzywami z targu rolnegoJak go używać?
Prawdopodobnie znasz ten wodorost najlepiej z restauracji sushi, ponieważ jest on powszechnie używany do owijania kulek ryżu. Suszone nori można opiekać, aby wydobyć jego smak, a następnie posiekać i posypać nim potrawy zbożowe, zupy lub makaron, a także dodać do panierki przed panierowaniem i pieczeniem tofu lub tempury, aby dodać im odrobinę morskiego smaku. Jest również wyśmienity w przekąskach z wodorostów - wystarczy pokroić arkusze nori na małe kwadraty, skropić olejem sezamowym i przyprawami, a następnie opiekać.
Kombu
Co to jest?
Ten rodzaj wodorostów to kelp, który rośnie w podwodnych lasach.
Skąd się wzięło?
Zbierany jest głównie z naturalnych źródeł w Japonii, gdzie rośnie wśród raf w spokojnych wodach, choć uprawia się go w Chinach, a także w Ameryce Północnej, Skandynawii, Rosji i Australii.
Jak wygląda?
Jest to długa, brązowa alga, której liście są powszechnie suszone.
Co to jest?
Kombu jest bogate w smak umami, który może nadać potrawom pikantny smak. Zawiera około 10% białka, a zawartość witamin i minerałów jest bardziej umiarkowana w porównaniu z innymi wodorostami, choć jest bogatszy w żelazo i jod, który jest niezbędnym składnikiem odżywczym, choć jego nadmiar może powodować problemy z tarczycą.
Dodawaj kombu do dań warzywnych i bogatych, takich jak ten przepis na ryż kalafiorowy z kolendrą i limonką.Jak go używać?
Ten rodzaj wodorostów jest prawdopodobnie najlepiej znany w kuchni japońskiej, ponieważ jest jednym z głównych składników klasycznego bulionu dashi. Jest również marynowany i spożywany jako przekąska. Spróbuj je opiekać i dodawać do ryżu oraz dań warzywnych.
Dulse
Co to jest?
Jest to czerwona alga o skórzastych liściach, zbierana ze skał podczas odpływu.
Skąd się bierze?
Zbiera się je głównie w Irlandii i wschodniej Kanadzie, a następnie suszy na słońcu.
Jak wygląda?
Ma głęboko bordowe liście i jest dostępny w postaci płatków i proszku.
Co to jest?
Dulse ma słony, morski smak, który może nabrać dymnego posmaku po usmażeniu. Ten wodorost jest dobrym źródłem potasu, żelaza, jodu i witaminy B6.
Wodorosty nadają "morski" smak przepisowi na kanapki z opiekaną ciecierzycą w sałatce morskiej.Jak go używać?
W Irlandii dulse spożywa się na surowo, jak tytoń do żucia, dodaje się go do zup, dań z ziemniaków i ryb, a w Nowej Szkocji spożywa się go jako słoną przekąskę do koktajli. Liście można również smażyć na oliwie z oliwek, aby uzyskać kruchą, podobną do bekonu posypkę do sałatek i pieczonych ziemniaków, lub dodawać do wypieków, takich jak chleby i krakersy.
Wakame
Co to jest?
Jest to rodzaj brązowych wodorostów o liściach, dostępnych w postaci świeżej, ciętej lub suszonej.
Skąd się wzięło?
Ten wodorost pochodzi z chłodniejszych, przybrzeżnych wód Japonii, Korei i Chin, ale obecnie rośnie w innych regionach świata, zyskując reputację gatunku inwazyjnego. Jest powszechnie produkowany przez japońskich i koreańskich hodowców morskich, ale uprawiany jest także w Bretanii we Francji.
Jak wygląda?
Świeży lub odtworzony z suszu ma jasnozielony kolor.
Co to jest?
Ma łagodnie słodki smak i satynową konsystencję. Wodorosty te zawierają dużo błonnika, są dobrym źródłem witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak mangan, miedź i cynk.
Jak go używać?
Prawdopodobnie spotkałeś się z wakame w misce japońskiej zupy miso, w postaci plastrów wodorostów unoszących się na powierzchni lub w jasnozielonej sałatce z wodorostów, w której występują pasma wakame w occie. Stosuje się je również w tradycyjnych japońskich daniach rybnych i zupach koreańskich. Spróbuj dodać je do sałatek makaronowych, zup i gulaszy.
Spirulina
Co to jest?
Jest to rodzaj niebiesko-zielonej algi, często dostępnej w postaci proszku lub suplementu.
Skąd się wzięła?
Występuje na całym świecie w wodach słodkich i morskich, rozwijając się w słonecznym klimacie i wodach alkalicznych, takich jak te występujące w Grecji, Japonii, Indiach, USA i Hiszpanii. Jest również uprawiana w stawach w kontrolowanych warunkach.
Jak wygląda?
Jest to mikroskopijna bakteria o spiralnych włóknach, stąd jej nazwa. W postaci proszku ma kolor od głębokiej zieleni do tealno-niebieskiego.
Co to jest?
Spirulina jest najczęściej sprzedawana w postaci drobnego proszku, o lekko zielonym, morskim smaku. Jest bogata w białko, żelazo, witaminy z grupy B, miedź, żelazo, beta-karoten i unikalne związki zwane fikocyjaninami. Wstępne badania łączą spirulinę z redukcją stanów zapalnych i stresu oksydacyjnego oraz możliwym działaniem przeciwnowotworowym i obniżającym poziom cholesterolu.
Syrenka Smoothie BowlJak ją stosować?
Spirulina jest doskonałym dodatkiem do smoothie, wraz z owocami, orzechami i warzywami. Ponadto można ją dodawać do napojów, kulek energetycznych, zup, puddingów i sorbetów.
Arame
Co to jest?
To faliste warzywo morskie o owalnych liściach, należące do tej samej rodziny co kombu, jest algą brunatną.
Skąd się wzięło?
Pochodzi z Japonii, gdzie arame przyczepia się do skał leżących pod umiarkowanymi wodami Pacyfiku, ale uprawia się ją również w Korei Południowej.
Jak wygląda?
Zazwyczaj jest dostępny w postaci rozdrobnionej i suszonej, ma ciemnobrązowe nitki i jędrną konsystencję.
Co to jest?
Ten wodorost jest łagodniejszy i słodszy w smaku, o bardziej miękkiej konsystencji. Dla wielu osób, które nie znają jeszcze warzyw morskich, może być świetnym pierwszym wprowadzeniem. Arame jest bogaty w błonnik, wapń, magnez i potas.
Sałatka z wodorostów z makaronem SobaJak z niego korzystać?
Wodorosty te są wyśmienite jako dodatek do zup, dań mieszanych, duszonych warzyw i sałatek. Spróbuj dodać je do domowych burgerów wegetariańskich, aby nadać im aromatycznego kopa.
Przepisy:
- (2015, 18 sierpnia). Ocean jest kluczem do doskonałego odżywiania i zrównoważonego rozwoju. Pobrano z: https://www.sciencedaily.com/releases/2015/08/150818131758.htm
- (n.d.). Wodorosty wykorzystywane jako pożywienie dla ludzi. Źródło: http://www.fao.org/3/y4765e/y4765e0b.htm
- Schönfeld-Leber, B. (1979). Algi morskie jako żywność dla ludzi na Hawajach, z uwagami na temat innych wysp polinezyjskich. Ecology of Food and Nutrition, 8(1), 47-59. doi: 10.1080/03670244.1979.9990544. Retrieved from: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/03670244.1979.9990544
- (n.d.) Znaczenie wodorostów na przestrzeni wieków. Pozyskano z: http://www.biomara.org/understanding-seaweed/the-importance-of-seaweed-across-the-ages.html
- org. (2020). Warzywa morskie. Retrieved from: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=135
- USA. (n.d.). Encyklopedia wodorostów. Pobrano z: http://www.kurakonusa.com/
- Duncan, K. (2016, 26 lutego). Co to jest dulse? Food & Nutrition. Retrieved from: https://foodandnutrition.org/march-april-2016/what-is-dulse-and-how-do-you-use-it/
- Eden Foods. (n.d.). Arame.Retreived from: https://www.edenfoods.com/store/arame-sea-vegetable-wild-hand-harvested.html.
- Karkos, P. D., Leong, S. C., Karkos, C. D., Sivaji, N., & Assimakopoulos, D. A. (2011). Spirulina w praktyce klinicznej: zastosowania u ludzi oparte na dowodach naukowych. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2011, 531053. https://doi.org/10.1093/ecam/nen058. Retrieved from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3136577/
Aby uzyskać więcej wskazówek na temat gotowania na bazie roślin, sprawdź te blogi:
Jak wycisnąć tofuJak
grillować warzywa w koszyku do grillowaniaJak
uprażyć czosnek
0 Komentarze