Dostaję wiele pytań na temat najgorętszych obecnie roślinnych alternatyw mięsnych - Impossible i Beyond Meat Burgers. W mediach, w tym w Livestrong i The List TV Show, można znaleźć wiele wzmianek o tym, co ostatnio powiedziałam o bezmięsnych burgerach. Jako dietetyk roślinny i dziennikarka z Kalifornii miałam okazję poznać te burgery całkiem dobrze. Odwiedziłam Beyond Meat, gdy mieli małą siedzibę w Hermosa Beach, zatrudniającą zaledwie kilku pracowników. (Och, dlaczego nie zainwestowałem!) Zostałem też zaproszony do skosztowania Impossible Burger, zanim ktokolwiek inny miał taką szansę. Te roślinne burgery są niezwykle ekscytujące i cieszą się coraz większą popularnością. Dlatego właśnie odpowiadam dziś na wasze najważniejsze pytania dotyczące odżywiania, związane z modnym tematem bezmięsnych alternatyw. Czy te hamburgery są zdrowsze od tradycyjnych mięsnych pasztetów? Czy zawierają jakieś składniki, których należy unikać? Czy jeden bezmięsny burger jest lepszy od drugiego? Przeczytaj, aby poznać opinię mojego eksperta na temat tych nowych, modnych produktów.
Po raz pierwszy zagłębiam się w Impossible Burger 20 września 2017 r., kiedy to po raz pierwszy zadebiutował on w Marina Del Rey w Kalifornii na imprezie dla mediów.Czy modne alternatywy mięsne są lepsze od mięsa?
W supermarketach, restauracjach, a nawet fast foodach pojawia się mnóstwo nowych bezmięsnych burgerów. Ale dziś skupiam się na dwóch najpopularniejszych produktach, Impossible Burger i Beyond Meat Burger, porównując je obok siebie ze standardowym burgerem wołowym.
Niemożliwe
Burger |
Beyond
Burger |
Wołowina
Burger |
|
Wielkość porcji | 4 uncje | 4 uncje | 4 uncje |
Kalorie (kcal) | 240 | 250 | 230 |
Białko (g) | 18 | 20 | 17 |
Tłuszcz (g) | 14 | 18 | 18 |
Tłuszcz nasycony (g) | 8 | 6 | 7 |
Cholesterol (mg) | 0 | 0 | 60 |
Sód (mg) | 370 | 390 | 84 |
Błonnik (g) | 3 | 2 | 0 |
Informacje żywieniowe pochodzą ze strony internetowej produktu i danych USDA
Porównanie wartości odżywczych
Pod względem wartości odżywczych Impossible Burger jest dość podobny do standardowego burgera wołowego, jeśli chodzi o kalorie, białko i tłuszcze nasycone. Impossible Burger ma więcej błonnika (w rzeczywistości jest to dobre źródło), ponieważ hamburgery wołowe nie zawierają błonnika. Niemożliwy Burger nie zawiera też cholesterolu, podczas gdy burger wołowy ma go około 60 mg. Niemożliwe Burgery mają nieco więcej sodu, ponieważ są przyprawione. Gdybyś sam doprawił swojego burgera, miałby on podobny poziom sodu. Różnica między burgerami domowymi lub wegetariańskimi jest jednak bardziej widoczna: mają one znacznie więcej błonnika, niższą zawartość tłuszczów nasyconych i często niższą zawartość białka.
Głównym problemem związanym z Niemożliwym Burgerem jest tłuszcz kokosowy, który podnosi poziom tłuszczów nasyconych, a to z kolei wiąże się z wyższym poziomem cholesterolu we krwi. Zawiera on dość dużo tłuszczu nasyconego - 8 gramów, co stanowi 40% dziennego zapotrzebowania. Jeśli jednak jest to jedyne główne spożycie tłuszczów nasyconych w ciągu dnia, nie powinno to stanowić problemu. Jeśli natomiast przez cały dzień spożywasz tłuszcze nasycone, możesz przekroczyć normę (średnio nie powinieneś spożywać więcej niż 22 g dziennie). Pamiętaj jednak, że burger z wołowiny ma zbliżony poziom.
Nie wydaje mi się, żeby istniały dowody
na to,że koncentrat białka sojowego, główny składnik Impossible Burger, w umiarkowanej ilości stanowi zagrożenie dla zdrowia, chyba że masz alergię, co jest dość rzadkie. Nie spotkałem się z żadnymi badaniami, które sugerowałyby, że hem roślinny, szeroko reklamowany, innowacyjny składnik Impossible Burger, który nadaje mu "mięsny" smak, jest związany z ryzykiem dla zdrowia. Związek ten występuje naturalnie w wielu zdrowych pokarmach roślinnych. W Impossible Burger zastosowano hem z soi.
Beyond Meat Burger ma podobną wartość odżywczą jak Impossible Burger. Zawiera mniej więcej tyle samo kalorii, błonnika i białka. Ma nieco mniej tłuszczów nasyconych, ale nadal jest ich dość dużo w postaci tłuszczu kokosowego. W porównaniu z burgerem wołowym zawiera więcej błonnika, nie zawiera cholesterolu i ma umiarkowaną ilość sodu. Beyond Meat jest zrobiony z białka grochu, które jest zdrowym źródłem białka. Nie dodaje się do niego hemu.
Mój pierwszy Impossible Burger, Marina Del Rey, KaliforniaPoza składnikami odżywczymi
Oczywiście, wartości odżywcze mogą być podobne do wołowiny. Istnieją jednak inne powody, dla których warto wybierać Impossible Burgers i Beyond Meat Burgers, a także inne alternatywy mięsne, o których mowa poniżej:
- Wiąże się to ze znacznym zmniejszeniem nakładów na środowisko - Impossible Burger ma o 89% mniejszy ślad węglowy niż wołowina.
- Wybierając te alternatywy, wspierasz eliminację cierpienia zwierząt w rolnictwie.
- Ograniczasz negatywne skutki zdrowotne spożywania dużych ilości czerwonego mięsa, co zostało dobrze udokumentowane w literaturze. Wysokie spożycie czerwonego i przetworzonego mięsa (bekonu, kiełbasy, szynki) jest związane ze zwiększoną śmiertelnością, chorobami serca, rakiem jelita grubego i cukrzycą.
Uważaj na dodatki
Zamawiając w restauracji, pamiętaj, że burger roślinny może być tak samo dekadencki jak wołowy ze względu na dodatki, takie jak majonez, ser, bekon i inne wysokotłuszczowe dodatki. Ponadto, jeśli do tego dołożysz frytki i colę, dodasz jeszcze więcej niechcianych kalorii, cukru i sodu. Nie dawaj tym bezmięsnym alternatywom aureoli zdrowia. Do swojego wege-burgera dodaj dużo warzyw, tyle, ile podadzą ci w restauracji: sałatę, pomidory, cebulę, ogórki, awokado, kiełki, zioła, paprykę itd. Jeśli to możliwe, zjedz go w pełnoziarnistej bułce, a zamiast frytek zjedz sałatkę, która doda lekkości Twojemu posiłkowi. Więcej pomysłów znajdziesz na moim blogu o tym, jak urozmaicić burgery wegetariańskie.
Mój przepis na pikantne burgery wegetariańskie z sorgo i słodkich ziemniakówZdrowsze alternatywy
Jako zdrowszą opcję polecam zrobienie domowych burgerów wegetariańskich - są tak łatwe do zrobienia. Używam fasoli, pełnego ziarna, ziół, nasion i orzechów, a następnie formuję je w burgery, piekę i cieszę się nimi przez cały tydzień. Jeden z moich ulubionych przepisów to Pikantne burgery wegetariańskie z ziemniaków słodkich z sorgo (zdjęcie powyżej). Istnieje też wiele marek gotowych wege-burgerów z pełnowartościowych składników, takich jak fasola, ziarna i warzywa.
Nie ma nic złego w delektowaniu się od czasu do czasu burgerem Impossible Burger lub Beyond Meat - to świetny sposób na rozpoczęcie bardziej roślinnego stylu życia. Ale pamiętaj, by wyjść poza te opcje i włączyć do diety zdrowsze posiłki z całych roślin, takie jak gotowana soczewica, ciecierzyca w curry, pilaw z całych ziaren i pieczone warzywa. To jest prawdziwy obraz zdrowej diety roślinnej.
Zaplanuj posiłek oparty na pełnowartościowej żywności roślinnej, taki jak te ziołowe paszteciki z soczewicy z sosem grzybowym, podawane z tłuczonymi ziemniakami i sałatką.
Aby poznać inne przepisy na burgery bez mięsa, wypróbuj kilka moich ulubionych przepisów:
Chipotle Black Bean Quinoa Veggie BurgersEdamame
Ancient Grain Veggie BurgersFaro
and White Bean Veggie Burg
Napisane przez Sharon Palmer, MSFS, RDN z Ally Mirin, stażystką dietetyczną
0 Komentarze