Jednym z najlepszych sposobów na przyjęcie zdrowej i pysznej diety opartej na roślinach jest uhonorowanie bogatych, globalnych tradycji żywieniowych, które od wieków naprawdę dobrze radzą sobie z jedzeniem napędzanym roślinami. Sprawdź te wskazówki, dzięki którym Twój styl odżywiania stanie się bardziej zróżnicowany i pełen przygód. Wybierz się w podróż dookoła świata z roślinną kuchnią globalną dla zdrowia i smaku.
Prawdopodobnie wiesz już, że przyjęcie diety opartej na różnorodnych produktach roślinnych przynosi wiele korzyści dla twojego umysłu, ciała i duszy, a także dla środowiska. Wszystkie te składniki odżywcze i fitochemiczne przepływające przez twój organizm prowadzą do licznych korzyści zdrowotnych związanych z dietą roślinną. Możesz jednak pójść o krok dalej w swojej diecie roślinnej, honorując wielki, piękny świat tradycji żywieniowych i smaków. W ten sposób zwiększysz smak swojej diety, jak również jej profil odżywczy.
Zioła na targu rolnym wTajlandiiPołączenie kultury, wartości i stylu życia odgrywa ważną rolę w wyborach, które podejmujesz, zwłaszcza jeśli chodzi o twoją diet
ę.W porównaniu z innymi "dietami", które skupiają się wyłącznie na utracie wagi i skutkują krótkoterminowym zaangażowaniem, zaangażowanie w dietę opartą na roślinach to długoterminowe poświęcenie, które przekłada się na wybór stylu życia dla wielu osób - zwłaszcza tych, które skupiają się na swoim zdrowiu i środowisku. Jak wiadomo, jedzenie łączy ludzi na całym świecie, w społecznościach, wśród najbliższych przyjaciół i rodziny, ponieważ gromadzi ich w celu celebrowania wspólnego zainteresowania - jedzenia. Różnorodność żywności pochodzącej z różnych kultur odgrywa ważną rolę w rozszerzaniu wyboru żywności dla wielu osób, zwłaszcza tych, które stosują dietę roślinną, ze względu na liczne dostępne opcje zasilane roślinami. Zastosowanie różnych przypraw, ziół, nasion, pełnych ziaren, roślin strączkowych, warzyw i owoców różnicuje potrawy przygotowywane w każdej kulturze na całym świecie. Na przykład, kuchnia indyjska, tajska, meksykańska, bliskowschodnia i wietnamska oferuje wiele pysznych, unikalnych dań podkreślających kluczowe produkty roślinne i tradycje kulinarne, które nadają im blasku!
Thai Tofu Veggie Noodle BowlSprawdźpięć powodów, dla których globalna kuchnia oparta na roślinach może wzbogacić twoją dietę o korzyści zdrowotne i smakowe.
5 powodów, by zanurzyć się w globalnej kuchni opartej na roślinach
1. Globalne sposoby odżywiania obejmują rośliny.
Wiele kultur po prostu wie, jak zrobić posiłki oparte na roślinach w prawo! Zamiast podkreślać znaczenie pokarmów zwierzęcych o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych i cholesterolu, te kultury żywieniowe często skupiają się na pokarmach roślinnych bogatych w witaminy, minerały, fitochemikalia i błonnik. Wynika to z tradycyjnych czynników związanych z zaopatrzeniem w żywność, religią i zwyczajami. Na przykład dania kuchni meksykańskiej są znane z obfitości roślin strączkowych, w tym fasoli pinto i czarnej, dieta śródziemnomorska podkreśla nienasycone i zdrowe dla serca tłuszcze roślinne, takie jak orzechy i oliwa z oliwek, a tradycyjna dieta japońska obejmuje całe pokarmy sojowe, takie jak edamame, tofu i miso. Chana Masala z brązowym ryżem2. Kulturowe tradycje żywieniowe zmieniają talerz.
Nasze główne nurty żywieniowe w Ameryce powoli przechodzą od mentalności przygotowywania posiłków z mięsem jako "centrum talerza" do koncentrowania się na żywności pochodzenia roślinnego jako gwiazdy talerza. W rzeczywistości, jesteśmy pod wpływem innych kultur, które używają mięsa jako dodatku do potraw, a nie jako głównego elementu. Ten styl jedzenia jest podstawą wielu światowych potraw, takich jak curry, stir-fry, gulasze i dania z makaronu, które są przyprawione małą porcją białka zwierzęcego i stosem warzyw, aby zaserwować posiłek wielkości rodziny. To świetny sposób na zasilenie swojej diety roślinami. Chipotle Tomato Rice Power Bowl3. Diety globalne praktykują tradycję.
Wiele części świata, takich jak Copper Canyon w Meksyku czy Kamerun w Afryce, jest odciętych od nowoczesnego społeczeństwa. W związku z tym ludzie tam żyjący nadal stosują się do tradycji żywieniowych z przeszłości, opierając się na lokalnych zbożach i roślinach strączkowych, lokalnie uprawianych i zbieranych owocach i warzywach oraz pewnych ilościach lokalnych pokarmów zwierzęcych. W tych miejscach, które prawie nie polegają na produktach pakowanych, które znajdują się na półkach naszych supermarketów, choroby przewlekłe i otyłość prawie nie występują. Jest to doskonały przykład honorowania tradycji i przeszłości we współczesnej diecie. Znajdź powiązania z własną kulturą żywieniową i pozwól jej przesiąknąć do własnej kuchni. Pieczony w kurkumie kalafior z nasionami konopi4. Globalne kultury żywieniowe poprawiają smak.
Od zarania dziejów ludzie cenią rośliny - w szczególności zioła i przyprawy - nie tylko za ich smak, ale także za ich korzyści zdrowotne. W wielu popularnych na świecie potrawach zioła i przyprawy odgrywają główną rolę. Na przykład kurkuma, popularna w kuchni indyjskiej, może chronić przed rakiem, cukrzycą, chorobami serca, artretyzmem, problemami żołądkowo-jelitowymi i chorobą Alzheimera; czosnek i oregano używane w daniach włoskich mogą pochwalić się dużą ilością właściwości przeciwzapalnych; a ostra papryka używana w wielu daniach inspirowanych światem jest dobrze znana ze swoich właściwości przeciwbólowych. Greek Veggie Balls with Tahini Lemon Sauce5. Tradycyjne diety nie opierają się na "dietach".
W Ameryce słowo "dieta" jest zazwyczaj kojarzone z czymś, co się "włącza" lub "wyłącza". W rzeczywistości dieta to po prostu styl odżywiania, który wybierasz na całe życie, w oparciu o wartości osobiste i kulturowe. Dieta nie wiąże się z ograniczeniami i poczuciem winy; jedzenie, które spożywasz, ma być przyjemne i odzwierciedlać ciebie, twoją przeszłość i kulturę. A dieta roślinna to taka, w której możesz zasiąść do stołu z przyjaciółmi i rodziną i celebrować pyszne jedzenie, które tak się składa, że jest również zdrowe.Wypróbuj kilka z moich ulubionych, inspirowanych światem, roślinnych przepisów:
Peter's Swedish WafflesMiso
Green Beans and TofuClassic
BruschettaCretan
Gigantes BeansIndian-Style
Potatoes
Napisane przez Sharon Palmer, MSFS, RDN
Fotografia autorstwa Sharon Palmer, MSFS, RDN
Zdjęcie główne: Gado-Gado, Sharon Palmer, MSFS, RDN
0 Komentarze