Nigdy nie jest za wcześnie na zapoznanie dzieci z szerokim światem roślin! Pierwsze 1000 dni życia ma ogromny wpływ na zdrowie dziecka, zarówno teraz, jak i w późniejszym życiu. Dzieci, które jedzą więcej pełnowartościowych pokarmów roślinnych, takich jak owoce i warzywa, mają mniejsze szanse na otyłość i choroby przewlekłe, takie jak cukrzyca, choroby serca i rak, w późniejszym okresie dorosłości. Ale nie trzeba czekać do przyszłości, aby zebrać nagrody. Według badań dzieci, które wcześnie spożywają zdrową żywność roślinną, odnoszą natychmiastowe korzyści w dzieciństwie, takie jak mniej problemów z układem pokarmowym, alergie i podwyższony poziom cholesterolu. To ma sens, ponieważ te całe pokarmy roślinne są pełne zdrowych białek, zdrowych tłuszczów, witamin, minerałów, błonnika i związków fitochemicznych o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym.
Z tymi wszystkimi dobrymi wiadomościami na temat korzyści płynących z dobrze zbilansowanego, roślinnego odżywiania, nadszedł czas, aby zainwestować w zdrowie swojego dziecka poprzez wczesne rozwijanie jego podniebienia, aby mogło cieszyć się zróżnicowaną gamą pokarmów roślinnych przez całe życie.
Wcześnie zapoznaj swoje dziecko z tęczą warzyw!Badania wykazują, że dzieci są bardziej skłonne do akceptacji nowych pokarmów w pierwszym roku życia, w porównaniu z podawaniem ich później, gdy są starsze, w drugim roku życia. Chociaż dzieci rodzą się z predyspozycjami do spożywania słodkich i wysokoenergetycznych pokarmów, mogą zmienić te preferencje poprzez kontakt z nimi. Oznacza to, że wystarczy wprowadzać do jadłospisu różne rodzaje pokarmów, aby dzieci się z nimi zapoznały. Rodzice mogą mieć duży wpływ na to, co się dzieje, wprowadzając do jadłospisu szereg smacznych smaków pokarmów roślinnych, takich jak fasola, ciecierzyca, szpinak, groch i komosa ryżowa. Według naukowców, jeśli nie zrobisz tego teraz, dzieci z wiekiem będą bardziej skłonne ograniczyć spożycie warzyw. Nawet jeśli Twoje małe dziecko wypluje je za pierwszym razem, nie obawiaj się. Dzieci mogą potrzebować nawet sześciu prób, aby zapoznać się z daną potrawą na tyle, by ją polubić. A więc próbuj dalej!
Śmiało, już dziś zapoznaj swoje dzieci z tęczą żywych, aromatycznych i pełnych smaku roślin!
Pomidory i cukinia są bogate w składniki odżywcze i antyoksydanty.Przewodnik po jedzeniu roślinnym, który poszerzy podniebienie Twojego dziecka
W wieku4-6 miesięcy
niemowlęta mogą zacząć spożywać proste, jednoskładnikowe pokarmy roślinne, takie jak płatki śniadaniowe wzbogacone żelazem, zmieszane z mlekiem matki, oraz jednoskładnikowe przeciery z całych owoców i warzyw, jeden nowy pokarm na raz, taki jak śliwki i słodkie ziemniaki.W wieku 6-8 miesięcy
możesz zacząć dodawać bardziej złożone przeciery z pokarmów roślinnych, takich jak fasola, ziarna, zboża, owoce i warzywa. Spróbuj marchewki, ciecierzycy, szpinaku, groszku, cukinii, brązowego ryżu i owsa.W wieku 8-12 miesięcy
możesz wprowadzić jeszcze więcej smaków, więcej odmian i tekstur pokarmów roślinnych, które pomogą zaspokoić ich rosnące zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Pokarmy te obejmują różnorodne rośliny strączkowe, takie jak czerwona soczewica i czarna fasola, różne ziarna, takie jak quinoa i owies, oraz więcej warzyw, takich jak kukurydza i buraki.W okresie
niemowlęcym (1-3 lata), nadal poszerzaj ich podniebienia o nowe składniki roślinne, takie jak brukselka, szparagi, persymony, kokos, nasiona chia, kabaczek butternut i kiwi. Saszetki dla maluchów wykonane w 100% z roślinnych składników oferują wygodę w podróży, więc Twoje dzieci mogą cieszyć się pożywną przekąską gdziekolwiek jesteś. W tym czasie można również polegać na zdrowszych, niskosłodzonych przekąskach na bazie roślin, takich jak Wafflez i Crinklez.Jednym ze sposobów na zapoznanie niemowlęcia lub dziecka z całą gamą różnorodnych pokarmów roślinnych jest wypróbowanie woreczków i przekąsek Sprout Organic Foods. Jestem wielkim fanem tych opartych na roślinach pokarmów dla dzieci, ponieważ są one wykonane w 100% z naturalnych, organicznych całych warzyw, owoców, roślin strączkowych i zbóż, bez użycia konserwantów i dodatków. Ponadto Sprout Organic Foods oferuje tęczę różnych rodzajów aromatycznych warzyw i zbóż, w tym buraków, ciecierzycy, szpinaku i komosy ryżowej, aby pomóc dzieciom zapoznać się z nowymi smakami i aromatami w młodym wieku. Ekspozycja dzieci na szereg pokarmów roślinnych o unikalnych smakach, kolorach i aromatach jest ważnym krokiem w kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych na całe życie.
Uwaga: Ten wpis jest sponsorowany przez Sprout Organic Foods.
0 Komentarze