Jestem zwolenniczką spożywania większej ilości całych owoców, ponieważ te oparte na roślinach dary natury są pełne unikalnych składników odżywczych związanych z ochroną zdrowia. Owoce zawierają bogate zasoby witamin A, C i K, błonnika, manganu, potasu, miedzi i wielu fitochemikaliów związanych z ochroną zdrowia. Te fitochemikalia są bogate w przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Nic dziwnego, że badania łączą spożycie owoców z niższym ryzykiem chorób przewlekłych.
Letni sezon owocowy jest jednak krótki i intensywny, kiedy po raz pierwszy pojawiają się świeże owoce, takie jak brzoskwinie, morele, jagody, śliwki i winogrona. Rzeczywiście, są to cenne klejnoty sezonu, ale wydają się znikać tak szybko, jak się pojawiają. Na szczęście suszone owoce są dostępne przez cały rok, stanowiąc trwałą, sezonową i zdrową alternatywę dla świeżych form, gdy sezon letni przeminie. Dlatego warto skorzystać z letniej obfitości i cieszyć się suszonymi owocami przez cały rok.
Suszone owoce są zdrową alternatywą dla świeżych owoców. Jak powstają owoce suszone? Suszenie usuwa wodę, dzięki czemu owoce są stabilne i mają bogaty, słodki smak, a jednocześnie koncentrują niektóre składniki odżywcze, takie jak błonnik, żelazo i potas. Suszone owoce są bardziej sezonowym, zrównoważonym produktem oferowanym poza sezonem, co pomaga ograniczyć liczbę kilometrów, jakie pokonują produkty w chłodniejszych miesiącach. Mogą również pomóc Ci osiągnąć zalecany poziom jednej do dwóch filiżanek owoców dziennie dla optymalnego zdrowia. Tak więc, szukaj suszonych owoców jako pysznego sposobu na uzyskanie dziennej dawki owoców i sprawdź moje 4 najlepsze wskazówki, jak zasilić się suszonymi owocami.
4 najlepsze wskazówki dotyczące spożywania suszonych owoców
Carrot Cake Overnight Oats1. Dodaj do swoich płatków śniadaniowych.
Dodaj smak i wartości odżywcze suszonych owoców do swoich ulubionych przepisów na płatki śniadaniowe, takie jak owsianki, owsianki i pełnoziarniste płatki na zimno. Ta strategia może zwiększyć naturalną słodycz, zmniejszając tym samym ilość dodawanego cukru. Dodatkowo jest to łatwe - nie wymaga obierania ani siekania. Sałatka z Quinoa Waldorf z orzechowym Vinaigrette2. Wrzuć suszone owoce do sałatki.
Nic nie dorówna naturalnie słodkiemu smakowi i chrupiącej teksturze suszonych owoców w Twoich sałatkach. Liczne formy suszonych owoców uzupełniają sałatki zielone, zbożowe, owocowe i warzywne, takie jak suszone morele, daktyle, żurawina, śliwki i rodzynki. Kompot z jabłek z pigwy3. Osłódź swoje desery.
Nie zapominaj o dodaniu zdrowego, słodkiego akcentu do swoich deserów. Są one doskonałe jako dodatek do ciasteczek, kompotów, kruszonek, placków i ciast. Dodaj do nich porcję owoców i ogranicz spożycie cukru, dodając suszone owoce. Dark Chocolate Cherry Energy Mix4. Przekąska z suszonych owoców.
Garść suszonych owoców to jedna z najlepszych opcji na zdrową przekąskę, taką jak ta ręcznie robiona mieszanka (przedstawiona na zdjęciu powyżej i w filmie tutaj). Suszone owoce można przechowywać na półkach, są wytrzymałe (nie zgniotą się w torbie!) i łatwo je wszędzie spakować.Sprawdź jeden z moich ulubionych zdrowych przepisów na suszone owoce: Butternut Squash Kale Barley Salad.
Jeśli chodzi o inne przepisy z udziałem suszonych owoców, wypróbuj kilka moich ulubionych:
Blueberry Millet MuffinsCranberry
Jalapeno Hummus
Zdjęcie: Dark Chocolate Cherry Energy Mix z Plant-Powered for Life, Sharon Palmer, MSFS, RDN
0 Komentarze