Jeśli wydaje Ci się, że ekologiczna żywność dla dzieci jest teraz bardziej popularna niż kiedykolwiek, to dobrze trafiłeś. Można powiedzieć, że żywność ekologiczna to nowa czerń, a nawet zieleń, ponieważ ten zrównoważony trend w żywieniu zyskuje na popularności wśród rodziców, którzy poszukują najlepszych rozwiązań w żywieniu swoich młodych rodzin. USDA podaje, że sprzedaż detaliczna żywności ekologicznej wzrosła ponad dwukrotnie w latach 1994-2014, a w ciągu ostatnich kilku lat odnotowano stały roczny wzrost o około 10%. Dlaczego rodzice skłaniają się ku żywności ekologicznej? Sondaż Pew Research Center wykazał, że zdrowie jest głównym powodem, dla którego ludzie kupują żywność ekologiczną. 76% osób podało, że główną motywacją do zakupu żywności ekologicznej są względy zdrowotne, a 33%, że powodem decyzji o zakupie jest troska o środowisko.
Co kryje się za etykietą żywności ekologicznej
Kiedy inwestujesz w żywność ekologiczną dla swoich dzieci, co tak naprawdę oznacza słowo "ekologiczna" na etykiecie? Narodowy Program Ekologiczny USDA (National Organic Program - NOP) utrzymuje standardy dla produktów rolnych wytwarzanych metodami ekologicznymi, które wspierają system rolnictwa promujący równowagę ekologiczną i bioróżnorodność, poprawiający jakość gleby i wody oraz chroniący ekosystemy i dziką przyrodę. Nie wolno stosować nawozów syntetycznych, osadów ściekowych, napromieniowania i inżynierii genetycznej. Tylko produkty, które uzyskały certyfikat zgodności z wymogami USDA dotyczącymi produkcji ekologicznej, mogą nosić znak USDA Organic Seal.
Korzyści także dla dzieci
Wybór żywności ekologicznej przynosi korzyści zdrowotne także Twojej rodzinie. Żywność ekologiczna, produkowana bez użycia syntetycznych pestycydów, nie tylko pomaga budować zdrowszy ekosystem, ale także może zwiększyć poziom fitochemikaliów (związków roślinnych o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym) w żywności roślinnej, a także obniżyć pozostałości pestycydów w diecie. Badania przeprowadzone w Stanford wykazały niewielką różnicę w zawartości witamin między produktami konwencjonalnymi i ekologicznymi, ale wykazały, że ryzyko zanieczyszczenia pestycydami produktów ekologicznych było o 30% niższe niż produktów konwencjonalnych, a u dzieci stosujących dietę ekologiczną poziom pozostałości pestycydów był niższy niż w przypadku diety konwencjonalnej. Nowe badanie wykazało, że stężenie przeciwutleniaczy było znacznie wyższe w produktach ekologicznych w porównaniu z konwencjonalnymi.
Naukowcy uważają, że kiedy roślina musi walczyć o przetrwanie (bez użycia syntetycznych pestycydów), wytwarza więcej fitochemikaliów, które działają jak naturalny system obronny rośliny. To właśnie fitochemikalia kryją się za niektórymi z głównych korzyści płynących ze spożywania większej ilości pokarmów roślinnych, takich jak zdrowie serca, lepsze funkcjonowanie mózgu i niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Zasil się organiczną żywnością roślinną
Jedną z najlepszych strategii, aby w pełni wykorzystać zakupy organiczne dla swojej rodziny, jest oszczędzanie pieniędzy na to, co się najbardziej liczy: na pełnowartościową żywność roślinną. Zamiast wydawać pieniądze na ekologiczne śmieciowe jedzenie dla swoich dzieci (np. słodycze, przekąski owocowe, napoje i przekąski), priorytetowo traktuj ekologiczne zakupy żywności uprawianej blisko ziemi - marchewki, zieleninę, buraki, jagody, fasolę, zboża i kabaczki. To świetny czas dla rodziców, by karmić swoje dzieci ekologiczną żywnością pochodzenia roślinnego!
Więcej informacji na temat żywności ekologicznej można znaleźć w następujących rozdziałach:
4 sposoby na jedzenie ekologiczneZnaczenie
rolnictwaekologicznegoRozwiewanie
wątpliwości na temat żywności ekologicznej
0 Komentarze