Dowiedz się, jak powstaje tofu podczas wycieczki Sharon Palmer do producenta tofu w południowej Kalifornii, gdzie pokazuje ona krok po kroku, jak powstaje ten uniwersalny pokarm roślinny.
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstaje tofu? Jeśli tak jak ja odżywiasz się roślinami, to jest ono stałym elementem twojej diety. Ale tofu nie jest niczym nowym - to potrawa, którą od wieków celebruje się w Azji. Dlatego też Sharon Palmer i ja miałyśmy niezwykłą okazję odwiedzić House Foods w Garden Grove w Kalifornii i zwiedzić fabrykę, w której produkuje się tofu. Cały proces produkcji tofu, od początku do końca, trwa zaledwie 14-15 godzin.
Zaczyna się od prawdziwych, czystych ziaren soi wolnych od GMO (House Foods ma linię organiczną i konwencjonalną). House Foods produkuje 180 000 opakowań dziennie w swojej fabryce w Kalifornii, zużywając prawie 32 tony soi! Jest to minimalnie przetworzona żywność roślinna, która może dodać dodatkowego smaku, wartości odżywczych i różnorodnych tekstur do śniadania, lunchu, kolacji i deseru. Jest również bogate w białko, zawiera wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów, dzięki czemu stanowi satysfakcjonującą i pożywną alternatywę dla mięsa lub jajek w niemal każdym przepisie.
Zobaczmy, jak krok po kroku przyrządza się tofu w House Foods.
1. Kontrola jakości.
Pierwszym krokiem w procesie produkcji tofu jest potwierdzenie, że w partii nie ma organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO). Dział Kontroli Jakości House Foods robi to dla każdej otrzymanej partii soi. Jeśli zostaną wykryte GMO, cała partia jest odrzucana. (Uwaga: wszystkie ziarna używane do produkcji tofu w House Foods są uprawiane w Stanach Zjednoczonych!). Soja jest przywożona ciężarówkami, a następnie ważona dla każdej partii.2. Długie moczenie.
Ziarna soi są następnie ważone i moczone w wodzie przez 10 godzin w dużym cylindrycznym zbiorniku. Dzięki temu zmiękczają je i spulchniają, co znacznie ułatwia ich efektywne rozdrabnianie. Soja została namoczona, a teraz jest płukana, zanim zostanie rozdrobniona.3. Rozdrabnianie i oddzielanie.
Po namoczeniu i wypłukaniu ziarna soi są mielone na papkę, co pozwala uwolnić naturalne białka soi w celu ich lepszego wydobycia, a następnie podgrzewane. Następnie papka jest filtrowana, co pozwala oddzielić świeże mleko sojowe od okary (po japońsku "pulpa sojowa"). Pulpa nie jest wykorzystywana w produkcie końcowym, ale jest później sprzedawana jako pasza dla zwierząt. Proces mielenia, podgrzewania i filtrowania trwa około 30 minut, a w jego wyniku powstaje bardzo gładkie i świeże mleko sojowe, które można pić, jeśli tylko ma się na to ochotę. Miazga sojowa wędruje trzema zsuwniami (pokazanymi powyżej) do oddzielnego metalowego pojemnika.4. Koagulacja.
Następnie do mleka sojowego dodaje się siarczan wapnia (lub inne koagulanty). Pomagają one w przemianie mleka, zmieniając je z rzadkiej cieczy w zagęszczoną masę. Po około 30 minutach tworzy się duży twaróg. Proces ten jest bardzo podobny do wytwarzania sera z mleka mlecznego. Dzięki niemu tofu może zyskać więcej wapnia. Po dodaniu i wymieszaniu koagulantów skrzep tofu jest ręcznie rozbijany w pudełku wyłożonym płótnem, pokazanym powyżej.5. Formowanie i odsączanie.
Skrzepy są następnie rozluźniane, rozbijane i formowane w dużym pojemniku wyłożonym tkaniną. Powstały w ten sposób skrzep tofu jest następnie prasowany, w zależności od pożądanej twardości, i odsączany z nadmiaru wilgoci. Bardzo twarde i twarde odmiany tofu są prasowane znacznie dłużej niż średnio twarde. Jedwabiste/miękkie tofu powstaje w wyniku koagulacji mleka sojowego bez prasowania. Aby ochronić produkcję tofu przed zewnętrznymi zarazkami i kurzem, Sharon i ja musieliśmy ubrać się w odzież ochronną od stóp do głów.6. Krojenie i pakowanie.
Teraz wszystko jest gotowe do krojenia i pakowania. Duże pudło tofu jest cięte na dokładne prostokąty, które następnie są pakowane w wodę i zgrzewane termicznie. Gotowe bloki tofu płucze się w słodkiej wodzie i kroi na plastry za pomocą widocznych tu noży przemysłowych.7. Pasteryzacja z podwójnym chłodzeniem.
Proces pasteryzacji z podwójnym chłodzeniem jest unikalny dla House Foods. Zapakowane tofu jest stale podgrzewane, a następnie szybko schładzane, co zapewnia bezpieczeństwo produktu i długi okres przydatności do spożycia. Świeżo pokrojone tofu jest pakowane, a następnie pokrywane świeżą chłodną wodą przed termicznym zamknięciem.Zespół House Foods był tak hojny i gościnny! Sharon i ja spróbowałyśmy tofu prosto z linii produkcyjnej (na zdjęciu po lewej). Był jeszcze ciepły i smakował świeżym mlekiem sojowym. Konsystencja była niesamowicie gładka.Po zakończeniu zwiedzania zespół House Foods odesłał nas do domu z wieloma paczkami tofu i shirataki; cieszę się nimi od tygodni! Serdeczne podziękowania dla House Foods za umożliwienie nam zajrzenia do świata świeżego tofu. Jeśli masz ochotę na świeże przepisy z wykorzystaniem tofu, sprawdź kilka pomysłów Sharon poniżej (wraz z nowinkami na temat soi!)
Jajecznicaz kurkumy z grzybami i zieleninąSmakowite płatki
owsiane ze szpinakiem, grzybami i tofuTofu
Kale Power Bowl z dressingiem tahiniJak
zrobić wegańską kwaśną śmietanę
Nowinki na temat soi
UE twierdzi, że soja jest bezpieczna
House Foods Organic & Premium Tofu i Shirataki
Organiczne tofu firmy House Foods jest dostępne w czterech różnych poziomach twardości i rozmiarach: miękkie, średnio twarde, twarde i bardzo twarde. Poniższa tabela ilustruje właściwe zastosowania i rodzaje przepisów. House Foods oferuje także super twardą odmianę tofu, która jest wstępnie grillowana lub wstępnie pokrojona w kostkę, dzięki czemu można ją wykorzystać do przygotowania wrapów lub sałatek bez konieczności wykonywania wielu czynności. Inne produkty to jędrne i bardzo jędrne organiczne tofu wzbogacone o DHA Omega 3 oraz pakowane próżniowo kotlety z tofu w wersji teriyaki, pikantnej, czosnkowej, azjatyckiej BBQ i zwykłej. Kotleciki te nie wymagają odsączania ani gotowania i mogą być spożywane natychmiast! Tradycyjne shirataki to bezkaloryczny zamiennik białego makaronu z batatów, który nie zawiera glutenu ani soi. Może być używany we wszystkich przepisach, w których używa się makaronu lub klusek. House Foods produkuje również shirataki z tofu, który ma 10 kalorii, 3 g węglowodanów i 2 g błonnika na porcję. Makarony te są dostępne w formie spaghetti, fettuccine, angel hair i macaroni, które można stosować we wszystkich rodzajach dań na ciepło i na zimno. Poniższa tabela ilustruje różnice pomiędzy trzema produktami House Foods shirataki.
Napisany przez Rebeccę Berg, dietetyka stażystę z Sharon Palmer, MSFS, RDN
Ten wpis na blogu nie jest sponsorowany.
0 Komentarze