Dowiedz się więcej o letnich jagodach, malinach i Boysenberries, od korzyści zdrowotnych do tego, jak rosną i jak możesz cieszyć się nimi w kuchni.
Ach, słodkie, słodkie letnie jagody. Czy jest coś, co może się równać z aromatem i smakiem jagód, ogrzanych przez słońce i zebranych dojrzale z winorośli? Rzeczywiście, natura zarezerwowała to, co najlepsze dla jagód, które rosną zarówno dziko, jak i na farmach w całym kraju podczas ciepłych letnich miesięcy. Te owoce, powstałe z zalążni kwiatu, pełnią ważną rolę dla zdrowia dzikich zwierząt, a także ludzi. Wystarczy pomyśleć, że niedźwiedzie zaopatrują się w jagody przed hibernacją, a ptaki robią to samo przed migracją - oba wyczerpujące fizycznie przedsięwzięcia. Nic więc dziwnego, że ludzie, już od czasów prehistorycznych, rozumieli znaczenie jagód dla zdrowia i smaku. Na przykład rdzenni Amerykanie zbierali i suszyli jagody, używając ich w wielu ważnych potrawach i w celu łagodzenia chorób. Mieli rację, ponieważ te przypominające klejnoty jagody są pełne fitochemikaliów, które są odpowiedzialne za ich wspaniałe kolory i potencjał zdrowotny. Podczas gdy lato to naprawdę czas, by zaszaleć na punkcie jagód, możesz cieszyć się nimi przez cały rok w postaci mrożonej i suszonej. Przedstawiam dwie ulubione letnie jagody: maliny i Boysenberry.
Maliny
Świeże maliny, które zebrałam podczas wycieczki po farmie w stanie Waszyngton.opis:
Delikatne, słodkie czerwone maliny są jednymi z naszych ulubionych jagód i były używane przez ludzi jako tradycyjne leczenie zdrowotne w całej historii. Maliny pochodzą z Azji Północnej i Europy Wschodniej, ale mogą rosnąć w wielu miejscach na świecie; szczególnie lubią warunki panujące na północno-zachodnim Pacyfiku. Każda malina (lub jeżyna) jest wspaniałą kolekcją mini owoców, z których każdy zawiera pojedyncze nasiona. Obie rosną na pędach, które mają biało-różowe kwiaty, które mogą się same zapylać, ale otrzymują pomocną dłoń od pszczół.
Maliny rosnące na winorośli.Odżywianie i zdrowie:
Maliny są bogate w składniki odżywcze, a przy tym mają niewiele kalorii - tylko 64 kalorie na 1 filiżankę. Pestki i skórki zwiększają zawartość błonnika do 8 gramów na porcję - jedno z największych źródeł błonnika w świecie owoców. Ponadto dostarczają kwasów tłuszczowych omega-3 (155 mg), witaminy C (54% DV), witaminy K (12% DV) i manganu (41% DV), a także folianów, witaminy E, żelaza, wapnia, magnezu, potasu i miedzi. Jednak to właśnie te fitochemikalia - antocyjany, kwas elagowy, kwercetyna i katechiny w malinach zaintrygowały naukowców. W połączeniu z witaminą C zawartą w malinach, profil antyoksydacyjny i przeciwzapalny jest imponujący. Istnieje wiele potencjalnych korzyści zdrowotnych płynących z jedzenia malin, jednak w szczególności są one naprawdę dobre dla Twojego serca na wiele sposobów. Jedzenie malin może zmniejszyć przewlekły stan zapalny i stres oksydacyjny, poziom cholesterolu we krwi i ciśnienie krwi, a także poprawić zdrowie naczyń krwionośnych i poziom glukozy we krwi.
Salsa z czerwonych malinJak je jeść:
Maliny najlepiej smakują w wersji zwykłej i prostej - wystarczy włożyć je do ust jako świeży, sezonowy owoc. Jednak są one również pyszne w śniadaniowych owsiankach, zapiekane w batonach i cobblersach, dodawane do jasnych sałatek warzywnych i podawane jako dodatek do pikantnych dań. Spróbuj tej salsy malinowej z chipsami tortilla lub daniami pikantnymi, aby uzyskać nowy zwrot akcji.
Boysenberries
Maliny rosnące na farmie w Lynden, w stanie Waszyngton.opis:
Będąca krzyżówką maliny, jeżyny i roszponki, Boysenberry ma intrygującą historię, która sięga Waltera Knotta (tak, sławnego Knotts Berry Farm), który po raz pierwszy uprawiał duże, czerwono-fioletowe jagody, sprzedając je na swoim kalifornijskim stoisku w 1932 roku, a później robiąc z nich przetwory, które dosłownie umieściły go na mapie. Sklasyfikowane w rodzinie jeżyn, boysenberry mają miękką skórkę i cierpko-słodki smak.
Nutrition & Health:
Przy zaledwie 66 kaloriach na 1 filiżankę, jeżyny (w tym boysenberry) są również pełne błonnika (8 gramów na porcję), jak również kwasów tłuszczowych omega-3 (135 mg), witaminy C (50% DV), witaminy K (36% DV), miedzi (12% DV) i manganu (47% DV). Ponadto, mają znaczny poziom witamin A i E, folianów, wapnia, żelaza, magnezu, potasu i cynku. Jeżyny są również bogate w fitochemikalia - antocyjany, kwas galusowy, rutynę i kwas elagowy. W rzeczywistości naukowcy nazywają rodzinę jeżyn "królem jagód" ze względu na wysoką zawartość związków przeciwutleniających związanych z ich głęboko fioletowym kolorem. Chociaż Boysenberries są z pewnością dobre dla serca, naukowcy są szczególnie zaintrygowani ich potencjalną zdolnością do walki z rakiem, ponieważ badania laboratoryjne wykazały, że jagody z rodziny jeżyn mogą spowolnić lub odwrócić wzrost niektórych rodzajów raka, w tym przełyku, okrężnicy i piersi.
Super Berry Soy Chia PuddingHow to Eat Them:
Ciemnofioletowo-rubinowy bogaty kolor i smak boysenberry czyni je wyjątkowym pomocnikiem w kuchni. Oczywiście robią piękne klasyczne placki i chrupki i są pyszne nad naleśnikami lub płatkami śniadaniowymi, są też świetne w sosach towarzyszących wytrawnym potrawom, takim jak dania zbożowe. Jagody oferują słodki smak sałatkom z jarmużu lub szpinaku i nadają głęboki kolor smoothies.
Aby poznać więcej jagodowych przepisów, sprawdź kilka moich ulubionych:
Lavender Blueberry GranolaStrawberry
Coconut Almond Coffee CakeSuper
Acai Berry BowlBlueberry
Millet Muffins
0 Komentarze