Nadeszło lato! Mam nadzieję, że masz czas, aby wybrać się na szlaki powietrzne, otwarte morze lub krętą drogę do miejsca, które pozwoli ci na odpoczynek i relaks lub przygodę - w zależności od twoich preferencji. Podczas podróży zabierz ze sobą swoje zdrowe, roślinne nawyki żywieniowe. Dla wielu osób podróżowanie jest receptą na katastrofę, jeśli chodzi o zdrowe odżywianie, z wyborem żywności ograniczonym do restauracji typu fast food, sklepów i jadłodajni na lotnisku. Podróżowanie może być również związane z pobłażliwymi posiłkami i małą ilością ruchu. Ale nie musisz porzucać swoich najlepszych intencji dotyczących odżywiania się roślinami - sprawdź moje najlepsze wskazówki dotyczące zdrowych wakacji.
5 gorących wskazówek dotyczących zdrowych wakacji
Targ rolniczy w Tajlandii
1. Szukaj
warzyw. Bez względu na to, gdzie podróżujesz - w drodze, na lotnisku czy w tropikalnym miejscu - zwracaj uwagę na warzywa. Dzięki spożywaniu tych bogatych w błonnik i fitochemikalia pokarmów roślinnych, możesz czuć się bardziej syty i zadowolony w ciągu dnia. Przyznam, że czasem naprawdę trudno jest dostrzec te jaskrawo kolorowe rośliny podczas podróży, ale szukaj warzywnych pałeczek w sklepach ogólnospożywczych, gotowych sałatek na wynos i sałatek w barach szybkiej obsługi. Zapakuj swoje własne, proste warzywa - groszek śnieżny, edamame, marchewkę, brokuły i cukinię w izolowanej torbie. Twój lokalny sklep spożywczy może być świetną opcją dla zdrowej żywności.2. Sprawdź w supermarkecie.
Jednym z moich ulubionych miejsc podczas wakacji jest lokalny supermarket. (OK, jestem maniakiem jedzenia!) Możesz sprawdzić lokalną kulturę jedzenia, odkryć regionalną żywność, a nawet znaleźć kilka zdrowych wyborów posiłków na piknik lub do pokoju hotelowego, takich jak gotowe dania, przekąski z pełnego ziarna, orzechy i produkty sezonowe.3. Spakuj swoje torby.
Bez względu na to, gdzie jedziesz - samolotem, pociągiem czy samochodem - weź ze sobą małą torbę ze zdrową żywnością, abyś miał w czym wybierać. Niektóre z moich ulubionych produktów to: pojedyncze paczki orzechów i nasion, suszone owoce, całe owoce takie jak banany i pomarańcze oraz pieczona ciecierzyca. Śniadanie w Wiedniu, Austria4. Zasil się pełnymi ziarnami w godzinach porannych.
Zrezygnuj z rafinowanych ziaren - ciastek, białego chleba, bajgli - w bufecie śniadaniowym i wybierz pełne ziarna, aby zwiększyć zawartość błonnika i wolno trawionych węglowodanów. Nie doświadczysz porannego załamania, a dodatkowo zadbasz o prawidłowe trawienie podczas podróży. Spróbuj musli, chlebów pełnoziarnistych i płatków owsianych. Grecka sałatka z fasoli z masłem5. Szukaj roślin strączkowych.
Jedną z moich ulubionych przygód podczas podróży jest odkrywanie, jak dana kultura wykorzystuje rośliny strączkowe jako podstawę swojej diety. Próbowałem czarnego grochu na południu USA, bobu w Grecji, białej fasoli we Włoszech i soczewicy we Francji. Niech rośliny strączkowe będą gwiazdą Twojego talerza obiadowego. Szukaj fajnych wegetariańskich restauracji, gdziekolwiek jesteś!Jeśli szukasz poradników na temat jedzenia opartego na roślinach w innych miastach i krajach, sprawdź te:
Plant-Powered Eating in Vienna, AustriaPlant-Powered Eating in
TorontoPlant-PoweredEating in
ThailandPlant-PoweredEating in
LisbonPlant-Powered
Guide to Morocco
Napisane przez Sharon Palmer, MSFS, RDN w dniu 30 lipca 2015 r.; Zaktualizowane w dniu 13 czerwca 2019 r.
0 Komentarze