Poznaj prawdziwe korzenie i dziedzictwo tradycji Święta Dziękczynienia, szanując żywność roślinną rdzennych Amerykanów.
Choć historia, której uczono nas jako dzieci o "pierwszym" amerykańskim Święcie Dziękczynienia, kiedy to Indianie i Pielgrzymi zasiedli do wspólnej uczty w 1621 roku, jest bardziej romantyczną wizją niż rzeczywistą historyczną relacją, jej duch jest aktualny do dziś. Gromadzenie się przyjaciół i rodziny, by wspólnie łamać się chlebem, świętując i dziękując za plony ziemi, to tradycja, która od wieków trwa w naszych sercach i domach. Mimo że nasze współczesne obchody Święta Dziękczynienia, 400 lat później, różnią się nieco od tamtego pierwszego historycznego wydarzenia, nadal możemy uhonorować jego korzenie i kontynuować ducha tradycji, świętując przy użyciu lokalnych sezonowych pokarmów roślinnych - to ukłon w stronę mądrości z przeszłości, gdy dziękujemy za odżywcze i pyszne bogactwo Ziemi.
Dodaj do swojego stołu ten succotash z pieczonej kukurydzy i ziemniaków, tradycyjne danie, którym zajadali się rdzenni Amerykanie.Kiedy w 1620 r. purytańscy "pielgrzymi" opuścili Anglię i przepłynęli Ocean Atlantycki w poszukiwaniu nowego świata, w którym mogliby praktykować swoją wiarę, wylądowali na skalistym brzegu zamieszkałym przez Indian Wampanoag. Życie Wampanoagów koncentrowało się na przemieszczaniu się kilka razy w ciągu roku w poszukiwaniu pożywienia. Wiosną łowili w rzekach łososie i śledzie, w porze sadzenia roślin przenosili się do lasów, by polować na jelenie, a w chłodniejszych miesiącach migrowali w głąb lądu, by żyć z żywności, którą zgromadzili w ciągu roku. Tradycją Wampanoagów było witanie przybyszów z szacunkiem, dzielenie się jedzeniem i oferowanie pomocy.
Kukurydza - biała, niebieska, żółta i czerwona - była głównym źródłem pożywienia rdzennych Amerykanów.Nieprzygotowanym do życia na lądzie Pielgrzymom zabrakło w końcu żywności, mieszkali w złych warunkach, a około połowa z nich zginęła podczas zimy. Wampanoagowie pomogli, ucząc Pielgrzymów umiejętności niezbędnych do przetrwania, takich jak uprawa kukurydzy i innych nowych warzyw, budowanie domów w stylu indiańskim, rozpoznawanie roślin leczniczych i trujących oraz pozyskiwanie soku z drzew.
Tradycyjne amerykańskie potrawy jesienne.Jesienią Pielgrzymi byli w całkiem dobrej formie, mieli mnóstwo jedzenia na zimę i mocne schronienia, które chroniły ich przed zimnem. Pielgrzymi postanowili podążyć za angielską tradycją i zorganizować święto dziękczynienia, aby uczcić swój urodzaj. Święto Dziękczynienia stanowiło również ważną część obchodów plemiennych Indian. W rzeczywistości święta dziękczynienia były obchodzone przez społeczeństwa od zarania dziejów, kiedy to grupy dziękowały Bogu za urodzaj. Przez trzy dni wspólnie ucztowano, wyznaczając czas przyjaźni między dwiema tak bardzo różniącymi się od siebie grupami ludzi. To koleżeństwo i pokój były krótkotrwałe, ale tak silne, że do dziś podtrzymujemy je w naszych domach i sercach.
Oto jestem, delektując się tradycyjnymi jesiennymi potrawami roślinnymi w Vermont. Niech sezonowe produkty, które uświetniły pierwszą ucztę, zainspirują Was!Pierwsze Święto Dziękczynienia
Jakie potrawy prawdopodobnie gościły na stole podczas pierwszego Święta Dziękczynienia? Na pewno zabrakło tłuczonych ziemniaków (białe ziemniaki nie dotarły jeszcze wtedy do tego regionu) i ciasta dyniowego (z braku masła, mąki i piekarników). Oto potrawy, które prawdopodobnie pojawiły się w menu na Święto Dziękczynienia w 1621 roku:
Owoce morza: dorsz, węgorz, małże, homar
Dzikie ptactwo: Dziki indyk, gęś, kaczka, żuraw, łabędź, kuropatwa, orły
Mięso: Dziczyzna, foka
Zboża: Mąka pszenna, kukurydza indiańska
Warzywa: Dynia, groch, fasola, cebula, sałata, rzodkiewka, marchew
Owoce: Śliwki, Winogrona
Orzechy: Orzechy włoskie, kasztany, żołędzie
Zioła i przyprawy: Oliwa z oliwek, wątróbka, pory, suszone porzeczki, pasternak
Pilaw owsiany z żurawiną i pistacjamiWprowadź na swój stół sezonowe bogactwo pokarmów roślinnych
Idąc za przykładem pierwszej uczty, nakryj swój stół smakami jesieni. Tegoroczne dania na Święto Dziękczynienia skoncentruj wokół najlepszych produktów sezonu, takich jak marchew, kabaczek, rzepa, kasztany, ziarna, orzechy i żurawina. Sezonowe produkty oznaczają, że są one w szczytowej formie smakowej i kolorystycznej. Twoje świąteczne menu skoncentrowane na roślinach ucieszy zarówno podniebienie, jak i oko!
Szukasz inspiracji? Sprawdź 10 najlepszych roślinnych przepisów na Święto Dziękczynienia.Aby znaleźć inne roślinne inspiracje na Święto Dziękczynienia, sprawdź następujące zbiory przepisów:
50 NAJLEPSZYCH przepisów na Święto Dziękczynienia na bazie roślin35 NAJPIERWSZYCH
przepisów na Święto Dziękczynienia na bazie roślin
0 Komentarze