Zrozum, jak możesz kształtować swoją dietę, aby przeciwdziałać predyspozycjom genetycznym, z którymi się urodziłeś. Oto informacje na temat najnowszej nauki o żywieniu i genach - znanej również jako nutrigenomika.
Czy wiesz, że Twoja genetyka może odgrywać ogromną rolę w Twoim zdrowiu, a nawet pomagać w dokonywaniu wyborów żywieniowych? W rzeczywistości, istnieje cała dziedzina nauki na ten temat zwana nutrigenomiką, co oznacza naukowe badanie interakcji żywienia i genów, zwłaszcza w odniesieniu do zapobiegania lub leczenia chorób. Po prostu, Twoje geny mogą zostać zbadane, a na podstawie tych wyników można opracować zalecenia żywieniowe, które poprawią Twoje zdrowie. Oznacza to, że jeśli będziesz się strategicznie odżywiać, nie zawsze będziesz mieć geny, które predysponują cię do przewlekłych chorób.
Jak działają twoje geny
W każdej z Twoich komórek znajduje się jądro z chromosomami, które zawierają Twoje DNA. Twoje DNA ma geny, które są segmentem DNA. Geny kodują instrukcje dla twojego ciała, aby funkcjonować, ale zmiany zdarzają się, gdy zmieniają się bazy tych genów. Kiedy bazy się zmieniają, dostosowuje to kształt twojego genomu lub grupy genów, zmieniając w ten sposób funkcję tego genu w twoim ciele. Tak więc nutrigenomika jest wykorzystywana do określenia, co się dzieje, gdy pewne geny ulegają zmianie, i jak to może wpłynąć na utrzymanie wagi, reakcję na ćwiczenia, rozwój czynników ryzyka chorób przewlekłych i wykorzystanie spożywanych pokarmów na energię.
Wraz z naszą wiedzą o ludzkim genomie i o tym, jak dieta może wpływać na nasze geny, coraz więcej uwagi poświęca się spersonalizowanemu żywieniu, czyli poradom żywieniowym, które są dostosowywane w oparciu o własny, unikalny genom, aby dokonać skuteczniejszych zmian w diecie w celu poprawy stanu zdrowia i zmniejszenia szans na rozwój takich chorób jak otyłość czy choroby serca.
Nawet przy genetycznej predyspozycji do chorób serca, możesz obniżyć swoje ryzyko stosując dietę opartą w większym stopniu na roślinach, zaczynając od tego przepisu na Warzywne Fajitas.Wzrost popularności badań genetycznych
Testy genetyczne analizują zmiany w podstawach Twoich genów zidentyfikowanych poprzez badanie krwi, włosów lub skóry, a wyniki są wykorzystywane do zapewnienia Ci zaleceń dotyczących Twojego zdrowia. Podczas gdy rynek konsumenckich testów genetycznych wynosił 117,1 mln USD w 2017 roku, przewiduje się, że do 2026 roku wzrośnie do 611,2 mln USD. W Czarny Piątek w 2017 roku Ancestry DNA sprzedało 1,5 miliona testów genetycznych, a 23andMe znalazło się w top 10 przedmiotów sprzedawanych na Amazon. Wraz z rosnącą liczbą testów genetycznych, pula danych genetycznych zwiększa się każdego roku, poprawiając wiedzę i zalecenia, które można przekazać na temat diety i zdrowia.
Niektórzy ludzie mogą mieć genetyczną predyspozycję do łaknienia cukru, więc włączenie większej ilości całych owoców jest świetną strategią, taką jak w tym przepisie na Grillowane brzoskwinie z bazylią.Geny, dieta i styl życia
Jeśli zastanawiasz się, czy poddać się badaniom genetycznym dla celów zdrowotnych, ważne jest, abyś pamiętał o swoich celach. Zanim poddasz się badaniom genetycznym, zastanów się, czego chcesz się dowiedzieć z wyników, dzięki czemu możesz skupić się na pewnych obszarach, w tym na następujących:
- Cukier
Gen GLUT2, białko transportera glukozy, może być wykorzystany do sprawdzenia, jak silny jest Twój słodki ząb. Różnice w tym genie mogą być zaangażowane w zwiększone pragnienia cukru, co może prowadzić do zwiększonego spożycia cukru. Jeśli taki był Twój wynik, możesz rozważyć zmniejszenie ilości cukru w diecie poprzez takie strategie jak wybieranie bezcukrowych napojów, przekąsek i przypraw oraz czytanie etykiet żywności pod kątem ukrytego dodatku cukru.
- Metabolizm
Badania genetyczne mogą być wykonane, aby dowiedzieć się więcej informacji na temat Twojego metabolizmu, takich jak zdolność do utraty lub utrzymania wagi, prawdopodobieństwo odzyskania wagi i genetyczne ryzyko nadwagi.
- Laktoza
Twoje geny są w stanie określić, jak bardzo jesteś podatny na tolerowanie laktozy na podstawie markera znajdującego się w pobliżu Twojego genu LCT. Ta informacja może pomóc w określeniu spożycia nabiału.
- Makroskładniki
Twoje geny mogą powiedzieć Ci o tym, jak efektywnie Twój organizm wykorzystuje żywność, np. jak przetwarzasz białka, węglowodany i tłuszcze. Na przykład, jeśli masz odmianę w pobliżu genu APOA2, który zajmuje się przetwarzaniem tłuszczu, możesz rozkładać tłuszcze nasycone szybciej niż normalnie. Zindywidualizowane plany żywieniowe mogą pomóc w zarządzaniu indywidualnym zapotrzebowaniem na makroskładniki, w tym jakie rodzaje posiłków i przekąsek należy jeść, zakresy kalorii i makroskładników, a nawet zalecane plany posiłków.
- Witaminy i minerały
Sposób, w jaki Twój organizm wykorzystuje witaminy i minerały jest unikalny. Testy genetyczne mogą wskazać, które z nich przetwarzasz trudniej lub łatwiej - w szczególności chodzi o witaminy z grupy B i witaminę D, które pełnią wiele funkcji w układzie nerwowym, kościach, krwi i produkcji energii. Konieczne mogą być źródła pokarmowe lub suplementy.
- Aktywność fizyczna
Testy genetyczne mogą być interpretowane w celu określenia rodzaju sprawności fizycznej najlepiej dla Ciebie, i jak można użyć sprawności fizycznej, aby osiągnąć swoje cele zdrowotne. Na przykład, cardio może być bardziej pomocne dla utraty wagi dla niektórych, podczas gdy trening siłowy może być bardziej skuteczne dla innych.
Podsumowanie.
Nauka o badaniach genetycznych jest wciąż w powijakach, a i popularność rośnie. Tak więc, będzie to łatwiejsze, bardziej dostępne i bardziej konkretne, jak badania i pula danych rośnie. Ważne jest, aby pamiętać, jeśli bierzesz udział lub wziął udział w badaniach genetycznych, aby użyć wyników tylko jako przewodnik w podróży zdrowia, a nie jako jeden stop rozwiązanie dla utraty wagi lub zdrowia. Badania genetyczne mogą pomóc wskazać ci właściwy kierunek.Dla innych blogów na temat zdrowego odżywiania, sprawdź następujące:
Top Tips for Powering Up on VeggiesThe
Path to a Healthy Vegan DietTop
9 Stealth Health Diet Strategies
Napisane przez Sarah Fortunato, Dietetic Intern z Sharon Palmer, MSFS, RDN w dniu 24 czerwca 2019 r.
Zdjęcie: Herbed Lentil Patties with Mushroom Sauce, Sharon Palmer, MSFS, RDN
Referencje
Baptista, N. (2016). Genetics in Medicine. 18(9): 924-932.
Brown, K. (2018). "Rynek konsumenckich testów DNA już kwitnie, ale wkrótce eksploduje". Gizmodo. Gawker Media, 19 Jan. 2018. 3.
Devos, L., Wang, T. & Iyer, S. (2019). The Genomics Inflection Point: Implications for Healthcare. Retrieved from: https://rockhealth.com/reports/the-genomics-inflection-point-implications-for-healthcare/.
Eny, K. (2008). Physiol Genomics 33(3): 355-360.
Natural Products Insider®. (2018). Spersonalizowane odżywianie, tom 8, nr 4.
NIH US National Library of Medicine. (2019, czerwiec). APOA2 gene. Retrieved from Genetics Home Reference: https://ghr.nlm.nih.gov/gene/APOA2#conditions
NIH US National Library of Medicine. (2019). LCT gene. Retrieved from Genetics Home Reference : https://ghr.nlm.nih.gov/gene/LCT
Peterson, H. (2017). "Amazon ujawnia swoje 5 najlepiej sprzedających się przedmiotów, ponieważ kradnie połowę wszystkich sprzedaży online w Czarny Piątek". Business Insider. Business Insider, 24 Nov. 2017
Sales, N. M., Pelegrini, P. B. & Goersch, M. C. (2014). Nutrigenomika: definicje i postępy tej nowej nauki. Journal of nutrition and metabolism, 2014, 202759. doi:10.1155/2014/202759
Webster, A. (2018). Personalized Nutrition: Ready for Prime Time? Fundacja Międzynarodowej Rady Informacji o Żywności
0 Komentarze