Czy wiesz, że jedna porcja fasoli w ilości pół szklanki wpływa na sześć kluczowych czynników ryzyka chorób serca i udaru mózgu, w tym ćwiczenia fizyczne, masę ciała, dietę, poziom cholesterolu we krwi, ciśnienie krwi i cukrzycę? Tak jest! Fasola:
- dostarczają 18-23 g węglowodanów, które napędzają zdrowe serce podczas ćwiczeń
- Nie zawierają cholesterolu i są bogate w rozpuszczalny błonnik, który pomaga kontrolować poziom "złego" cholesterolu LDL
- Dostępne są odmiany o niskiej zawartości sodu, które zapewniają wszystkie korzyści zdrowotne fasoli przy mniejszej ilości sodu i pomagają w walce z wysokim ciśnieniem krwi.
Według American Heart Association (AHA), choroby serca są pierwszą przyczyną zgonów na świecie, a każdego roku umiera na nie ponad 370 000 Amerykanów. Na szczęście mała, ale potężna fasola może zwalczać sześć kluczowych czynników ryzyka chorób serca i udaru mózgu.
Korzyści zdrowotne fasoli
Ćwiczenie.
Jedna półkilogramowa porcja fasoli zawiera 18-23 g węglowodanów, które dostarczają energii na 150 minut ćwiczeń aerobowych tygodniowo, jakie osoby dorosłe powinny wykonywać, aby zmniejszyć ryzyko chorób serca. Ponadto 6-7 g białka pomaga organizmowi zregenerować się po ćwiczeniach. Greckie kulki wegetariańskie z cytrynowym sosemtahiniWaga
ciałai dieta.
Jedna pół filiżanki fasoli zawiera tylko 100-130 kalorii i 24-32% dziennej wartości spożycia (DV) błonnika. Błonnik wspomaga trawienie i sprawia, że dłużej czujemy się syci, co pomaga w osiągnięciu lub utrzymaniu prawidłowej wagi, a w efekcie zmniejsza ryzyko chorób serca.Cholesterol we krwi.
Fasola nie zawiera cholesterolu i jest bogata w rozpuszczalny (przyswajalny) błonnik, który pomaga kontrolować poziom złego cholesterolu LDL i zmniejszyć ryzyko zawału serca lub udaru mózgu. Jackfruit Black Bean QuinoaTacosCiśnienie
krwi.Aby cieszyć się wszystkimi korzyściami zdrowotnymi fasoli, ale z mniejszą ilością sodu, odcedź i opłucz fasolę, aby usunąć 40% sodu, lub spróbuj fasoli o niższej zawartości sodu. Spożywanie mniejszej ilości sodu pomoże Ci uniknąć wysokiego ciśnienia krwi, które może przyczynić się do zawału serca, udaru lub niewydolności serca.
Cukier we krwi/cukrzyca.
Fasola dostarcza zdrowej dawki nierozpuszczalnego błonnika, który może pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, będącą czynnikiem ryzyka chorób serca. W przypadku osób cierpiących na cukrzycę, rozpuszczalny błonnik zawarty w fasoli spowalnia wchłanianie węglowodanów przez organizm, co pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i obniżyć ryzyko chorób serca.Źródło: The Heart-y Bean, S&W Beans.
Uwaga: Chociaż jestem fanatykiem fasoli, nie jestem rzecznikiem tej firmy, ani nie czerpię żadnych korzyści z tego wpisu.
Zdjęcie: BEST Vegetarian Baked Beans, Sharon Palmer, MSFS, RDN
0 Komentarze