Przejdź do przepisu - wydrukuj przepis
Oto zabawna, obfita odmiana klasycznego tabbouleh. Przygotuj ten przepis następnym razem, gdy będziesz przyrządzać bliskowschodnie potrawy, takie jak falafele, hummus czy grillowany bakłażan. Możesz też podać go jako rustykalny dodatek do wegetariańskich burgerów lub zupy warzywnej. Przepis może być bezglutenowy, jeśli zastąpisz go zbożem bezglutenowym.
Zobacz, jak przygotowuję ten przepis na moim Instagram Live Plant-Based Cooking Show tutaj.
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych
Tabbouleh z ciecierzycy
(3 głosy, średnia: 5.00
Loading
5 z 3
recenzji- Autor: The Plant-Powered Dietitian
- Czas łączny: 16 minut
- Wydajność: 8 porcji 1x
Opis
Ten łatwy przepis na tabbouleh z ciecierzycy jest całkowicie roślinny i pełen wartości odżywczych płynących z pełnego ziarna, ziół, cytrusów, oliwy z oliwek i pomidorów.
Składniki
Skala 1x2x3x- 1 filiżanka niegotowanego bulguru z pszenicy pełnoziarnistej
- 3 szklanki wody
- 2 średnie ząbki czosnku
- 1 pęczek (4 uncje, około 4 fil iżanki) świeżych liści pietruszki
- ½ filiżanki liści mięty, luźno upakowanych
- 5 zielonych cebulek, białe i zielone części, drobno pokrojone w kostkę
- 3 małe ogórki perskie, ze skórką, pokrojone w drobną kostkę
- 2 średnie pomidory, pokrojone w drobną kostkę
- 1 puszka ciecierzycy 15oz, odsączona
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- Sok z 1 dużej cytryny
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- Sól morska, według uznania (opcjonalnie)
Instrukcje
- Bulgur włożymy do małego garnka z wodą. Przykryjemy i na średnim ogniu doprowadzimy do wrzenia. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia, spulchnić widelcem i przykryć na 5 minut. Odcedzić pozostały płyn i przenieść ugotowany bulgur do dużej miski i odstawić do lodówki do schłodzenia.
- Umieścić czosnek, pietruszkę i miętę w robocie kuchennym. Przetwarzać aż do uzyskania drobnego posiekania (nie upłynniać) lub posiekać ręcznie, bardzo drobno. Wsypać do miski z bulgurem.
- Dodać zieloną cebulę, ogórki, pomidory, ciecierzycę, oliwę z oliwek, sok z cytryny, czarny pieprz i sól morską, według uznania, a następnie delikatnie wymieszać.
- Schłodzić do czasu podania.
Uwagi
Zamiast bulguru można użyć innego ugotowanego pełnego ziarna (lub kombinacji ziaren), np. ugotowanego bulguru, jagód pszenicy, quinoa, jagód żyta lub farro.
- Czas przygotowania: 16 minutCzas gotowania
- : 10 minutKategoria
- :
- SałatkaKuchnia
- :
- Śródziemnomorska
Wartości odżywcze
- Wielkość porcji: 1 filiżanka
- Kalorie: 201
- Cukier: 5 g
- Sód: 18 mg
- Tłuszcz: 5 g
- Tłuszcznasycony: 1 g
- Węglowodany: 33 g
- Błonnik: 9 g
- Białko: 8
Słowa kluczowe:
tabbouleh, wegańskie tabbouleh, tabbouleh z ciecierzycyCzy zrobiłeś ten przepis?
Oznacz @sharonpalmerrd na Instagramie
Wypróbuj kilka innych moich ulubionych przepisów na sałatki na bazie roślin:
Sałatka z fioletowego kalafiora z cytrynowym
winegretemSałatka zmandarynki
, quinoa i
jarmużuSałatka zrukoli z
rzodkiewką, awokado i cytrynowym winegretem truflowym
Ten post może zawierać linki partnerskie. Aby uzyskać więcej informacji, kliknij tutaj.
0 Komentarze