Przejdź do przepisu - wydrukuj przepis
Uwielbiam chrupiący, orzechowy smak farro w sałatkach zbożowych. Ta starożytna pszenica, której korzenie sięgają Toskanii, jest bogata w błonnik, białko, witaminy, minerały, a nawet związki fitochemiczne. Nawiązując do jej tradycyjnych korzeni, stworzyłam fajny, obfity przepis na toskańską sałatkę z farro z szparagami i koprem włoskim, w której wykorzystałam wszystkie smaki toskańskiej wsi: koper włoski, cebulę, oliwę z oliwek, cytryny i orzeszki piniowe. Wiosenny dodatek szparagów ożywia tę sałatkę!
Zobacz, jak Sharon przygotowuje ten przepis na swoim IG na żywo tutaj.
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litychToskańska sałatka z farro i szparagów z koprem włoskim
(3 głosy, średnia: 5.00
Loading
5 z 3
recenzji- Autor: The Plant-Powered Dietitian
- Czas łączny: 44 minuty
- Wydajność: 8 porcji 1x
Opis
Ten przepis na toskańską sałatkę ze szparagami, koprem włoskim i farro łączy w sobie wszystkie smaki toskańskiej wsi: koper włoski, cebulę, oliwę z oliwek, cytryny i orzeszki piniowe. A wiosenny dodatek szparagów ożywia tę sałatkę!Składniki
Skala 1x2x3x- 1 filiżanka niegotowanego farro
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 szklanka wody
- 1 pęczek szparagów, przycięty, pokrojony na 2-calowe kawałki
- ¼ czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę
- 1 mały koper włoski
- ¼ fil iżanki orzeszków piniowych
- 1 ½ łyżki stołowej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sok i skórka z1 cytryny
- ¼łyżeczki
Instrukcje
- W średnim garnku umieścimy farro, bulion i wodę, przykryjemy pokrywką. Doprowadzić do wrzenia i gotować (zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu) przez około 30 minut, aż zmięknie, ale będzie lekko chrupiąca (nie rozmięknie). Odcedzić nadmiar płynu. Lekko ostudzić.
- Umieścić szparagi w średnim garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3-4 minuty, aż będą kruche, miękkie, a jednocześnie jaskrawo zielone. Zdjąć z ognia, odcedzić wodę i lekko ostudzić.
- Przyciąć koper włoski i cienko pokroić. Pokroić ¼ filiżanki liści kopru włoskiego.
- Umieścić ugotowane, ostudzone farro, szparagi, cebulę, główkę kopru włoskiego i liście oraz orzeszki piniowe w średniej misce i połączyć.
- Skropić oliwą z oliwek, skórką i sokiem z jednej cytryny oraz czarnym pieprzem.
- Podawać na ciepło, w temperaturze pokojowej lub schłodzić do czasu podania.
Uwagi
Aby przepis był bezglutenowy, farro można zastąpić zbożem bezglutenowym, np. sorgo, gryką, brązowym ryżem lub komosą ryżową.
- Czas przygotowania: 10 minutCzas gotowania
- : 34 minutyKategoria
- :
- SałatkaKuchnia
- :
- Śródziemnomorska, Toskańska, Amerykańska
Wartości odżywcze
- Wielkość porcji: 1 porcja
- Kalorie: 174
- Cukier: 2 g
- Sód: 154 mg
- Tłuszcz: 8 g
- Tłuszcznasycony: 1 g
- Węglowodany: 23 g
- Błonnik: 4 g
- Białko: 5
Słowa kluczowe:
sałatka toskańska, sałatka śródziemnomorska, sałatka z farroCzy zrobiłeś ten przepis?
Oznacz @sharonpalmerrd na Instagramie
Aby poznać inne sałatki na bazie roślin, sprawdź kilka z moich ulubionych:
Sałatka z zielonego i złotego ryżu brązowegoSałatka
zpomidorów i rukoli
zFarmers
MarketSałatka
zzielonej
fasoli, ciecierzycy i farro z za'atar
Ten post może zawierać linki afiliacyjne. Aby uzyskać więcej informacji, kliknij tutaj.
0 Komentarze