Przejdź do przepisu - wydrukuj przepis
Przygotowałam ten prosty przepis na grzanki z cytrusami i tahini, bazując na świeżych cytrusach z moich drzew, mięcie z ogrodu i dobrym, rustykalnym chlebie z targu. Muszę przyznać, że przepis został zainspirowany smakiem ziaren, pomarańczy, mięty i nasion sezamu, których spróbowałam w sałatce w Grecji kilka lat temu. To takie proste: wystarczy posmarować chleb tostowy tahini, ułożyć na nim pokrojone w plastry pomarańcze i świeżą miętę, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i smacznego! Ten 5-minutowy przepis, składający się z zaledwie 4 składników (nie licząc podstawowych produktów ze spiżarni), jest idealny na sezon zimowy, kiedy to cytrusy są łatwo dostępne i mają najlepsze właściwości sezonowe.
Pełen witaminy C, błonnika, białka, zdrowych tłuszczów i minerałów, jest to zbilansowany posiłek, który możesz z łatwością zjeść na śniadanie, przekąskę, lunch lub kolację, podany z obfitą sałatką, taką jak ta Pikantna sałatka z kalafiora. Przepis jest świetną opcją roślinną (jest wegański) i można go łatwo uczynić bezglutenowym, używając tostów bezglutenowych.
Podoba mi się, że tahini - tradycyjna pasta z nasion sezamu - przeżywa swój renesans. Ta tradycyjna potrawa, znana na Bliskim Wschodzie, ma piękny, ziemisty smak, który dodaje tak wiele uroku wszystkiemu - od hummusu, przez dressingi, po ciasteczka. Pasta ta jest doskonała do smarowania pieczywa jako alternatywa dla masła orzechowego, a jej łagodny smak dobrze komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i pikantnymi dodatkami. Tahini jest nie tylko bogata w białko, ale także w składniki odżywcze, w tym wapń pochodzenia roślinnego. Podoba mi się też pomysł podawania całych plasterków owoców (ahem, kanapka z bananem?) na tostach i kanapkach z otwartą buzią, jako bezcukrowej, aromatycznej i pożywnej polewy. Wypróbuj ten prosty przepis!
Drukuj ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litychCytrusowy tost z tahini
(3 głosy, średnia: 5.00
Loading
5 z 3
recenzji- Autor: The Plant-Powered Dietitian
- Czas łączny: 5 minut
- Wydajność: 2 porcje 1x
- Dieta: Wegańska
Opis
Zainspirowany smakami Grecji, ten pyszny, super prosty, lekki, roślinny (wegański) przepis na tosty z cytrusami i tahini jest nie do przegapienia!
Składniki
Skala 1x2x3x- 2 kromki chleba pełnoziarnistego, tostowego
- 3 łyżki stołowe tahini
- 2 małe pomarańcze (np. valencia, blood orange, cara cara)
- 2 gałązki mięty, podzielone na listki
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Instrukcje
- Chleb tostowy pełnoziarnisty.
- Każdą kromkę posmarować tahini (około 1 1/2 łyżki na kromkę).
- Ostrym nożem obrać pomarańcze i pokroić w cienkie plasterki.
- Ułóż po jednej pomarańczy na każdej kromce chleba tostowego.
- Ułóż liście mięty nad pomarańczami.
- Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Czas przygotowania: 5 minutKategoria
- :
- KanapkiKuchnia
- :
- Śródziemnomorska
Wartości odżywcze
- Wielkość porcji: 1 por cja
- Kalorie: 265
- Cukier: 2 g
- Sód: 137 mg
- Tłuszcz: 14 g
- Tłuszcznasycony: 2 g
- Węglowodany: 31 g
- Błonnik: 7 g
- Białko: 9
Słowa kluczowe:
wegańska kanapka, wegańskie tosty, przepis na wegańskie tosty, przepis na tostyCzy zrobiłeś ten przepis?
Oznacz @sharonpalmerrd na Instagramie
Zobacz kilka innych moich ulubionych kanapek na bazie roślin:
Wegańska kanapka BLTAWegańska
sałatka morska z ciecierzycySriracha
Sesame Breakfast Tofu
Ten post może zawierać linki partnerskie. Aby uzyskać więcej informacji, kliknij tutaj.
0 Komentarze