Przejdź do przepisu - wydrukuj przepis
Komu potrzebne są jajka, kiedy można się delektować tą wegańską jajecznicą z dodatkiem kurkumy, pokruszonego tofu, cebuli, czosnku, papryki i świeżego koperku - a wszystko to zawinięte z jarmużem, awokado i salsą w pełnoziarnistym wrapie? Zgadza się - te łatwe, obfite owinięcia śniadaniowe z koperkową jajecznicą są tak bajecznie satysfakcjonujące i pyszne, że wkrótce staną się Twoim ulubionym posiłkiem śniadaniowym na weekendy, brunche, a nawet obiady i kolacje! Możesz nawet przygotować ten przepis na jajecznicę śniadaniową z koperkiem, przygotowując cztery małe zawijasy, które podgrzejesz i zjesz na śniadanie w ciągu tygodnia lub zabierzesz ze sobą na pikantny, pożywny posiłek w ciągu dnia. Jest to jedno z moich ulubionych śniadań w sobotni poranek. W moim ogródku ziołowym zawsze rośnie koperek, właśnie dla takich przepisów jak ten!
Drukuj zegar ikona zegar ikona sztućce ikona sztućce ikonaflaga ikonaflaga ikonafolderfolder ikonainstagraminstagram ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikonakwadraty ikona serce ikona serce stałe ikona stała ikona stała ikona
Śniadaniowe wrapy wegetariańskie z koperkiem
(3 głosy, średnia: 5.00
Loading
5 z 3
recenzji- Autor: The Plant-Powered Dietitian
- Czas łączny: 23 minuty
- Wydajność: 4 porcje 1x
- Dieta: Wegańska
Opis
Ten obfity wafelek śniadaniowy z koperkową jajecznicą jest pełen bogatych smaków tofu z kurkumą, papryką, koperkiem i suszonymi pomidorami - możesz przygotować cztery wafelki w mniej niż 25 minut.
Składniki
Skala 1x2x3x- ½ łyżki stołowej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- ½ cebuli, pokrojonej w kostkę
- 1 ząbek czosnku, rozdrobniony
- 1 mała papryka, pokrojona w kostkę
- 1 14-uncjowe opakowanie bardzo twardego tofu, odsączone, pokruszone
- 1 ½ łyżki stołowej drożdży odżywczych
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyże czki soli kuchennej
- ¼ łyże czki czarnego pieprzu
- ¼ filiżanki suszonych pomidorów, odsączonych
- 1 łyżka stołowa świeżego koperku, posiekana (lub 1 łyże czka suszonego)
- 4 9-calowe pełnoziarniste tortille lub wrapy
- 1 filiżanka młodych liści jarmużu lub szpinaku
- 1 małe awokado, pokrojone w plasterki
- 1 filiżanka
Instrukcje
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
- Dodaj cebulę, czosnek, paprykę i smaż przez 5 minut.
- Odsączone tofu pokruszymy w dłoniach i dodamy na patelnię.
- Dodać drożdże odżywcze, kurkumę, sól, czarny pieprz i suszone pomidory, mieszając i smażąc przez ok. 3-4 minuty, aż warzywa zmiękną.
- Zdjąć z ognia i wmieszać świeży koperek.
- Położyć jedną tortillę lub wrapa na talerzu do serwowania i ułożyć jedną czwartą jajecznicy (około ½ szklanki) na środku wrapa. Na jajecznicy ułożyć ¼ szklanki jarmużu lub szpinaku i ¼ małego awokado pokrojonego w plasterki. Polej wierzch ¼ szklanki salsy (lub podawaj z boku). Zwinąć w rulon. Powtórzyć czynność, aby uzyskać 4 zawijasy.
- Podawać natychmiast.
- Czas przygotowania: 15 minutCzas gotowania
- : 9 minutKategoria
- :
- ŚniadanieKuchnia
- :
- Amerykańska
Wartości odżywcze
- Wielkość porcji: 1 porcja
- Kalorie: 380
- Cukier: 7 g
- Sód: 775 mg
- Tłuszcz: 17 g
- Tłuszcznasycony: 4 g
- Węglowodany: 44 g
- Błonnik: 11 g
- Białko: 19
Słowa kluczowe:
wegański wrap, wegański wrap śniadaniowy, zdrowy wrap śniadaniowyCzy zrobiłeś ten przepis?
Oznacz @sharonpalmerrd na Instagramie
Inne pomysły na roślinne śniadania, sprawdź:
Sriracha Sesame Breakfast Tofu SandwichFarmers
Market Tempeh HashAsparagus
Dill Tofu Quiche
Ten post może zawierać linki partnerskie. Aby uzyskać więcej informacji, kliknij tutaj.
0 Komentarze