Przejdź do przepisu - wydrukuj przepis
Przygotuj ten łatwy, wegański i bezglutenowy przepis na wegetariańskie biryani z zaledwie 10 składników w 35 minut, dzięki poręcznemu, gotowemu sosowi do gotowania na wolnym ogniu i twojemu niezawodnemu garnkowi Instant Pot.
Biryani to uwielbiane danie z mieszanego ryżu, które nawiązuje do klasycznych tradycji kulinarnych Indii. Przepis zmienia się w zależności od rodziny, ale podstawy są prawie takie same: bogata mieszanka ryżu, przypraw, białka i warzyw, podawana jako warstwowe, kolorowe, przyprawione i aromatyczne danie jednogarnkowe. Dobry przepis na biryani może zawierać do kilkunastu różnych rodzajów przypraw, takich jak chili, kurkuma, imbir, czosnek, kardamon i goździki. Jednak skorzystanie z gotowych sosów może sprawić, że przepis ten zostanie wykonany szybko, bez konieczności uzupełniania spiżarni w te wszystkie składniki.
W mojej całkowicie roślinnej wersji zamieniam białko zwierzęce na ciecierzycę, dodaję więcej warzyw, a nabiał zamieniam na mleko kokosowe. Ponadto jest ona wypełniona klasycznymi przyprawami biryani- kurkumą, garam masala, czosnkiem, imbirem i pieprzem.
Wszystko, co musisz zrobić, to namoczyć brązowy ryż w wodzie, a następnie zebrać wszystkie składniki. Następnie podsmaż cebulę i marchew w garnku Instant Pot, dodaj ryż i sos, a następnie gotuj pod ciśnieniem przez 12 minut. Otwórz pokrywę, nałóż warzywa i użyj ustawienia "sauté", aby warzywa były wystarczająco miękkie! Udekoruj ryż odrobiną nerkowców, rodzynkami i świeżymi ziołami, a w ciągu 35 minut otrzymasz pyszny, jednodaniowy, roślinny posiłek.
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych
Łatwe wegetariańskie biryani w szybkowarze
(4 głosy, średnia: 5.00
Loading
5 z 4
recenzji- Autor: The Plant-Powered Dietitian
- Czas łączny: 35 minut
- Wydajność: 8 porcji 1x
- Dieta: Wegańska
Opis
Przygotuj ten łatwy, wegański i bezglutenowy przepis na warzywne biryani z ciecierzycy w około 35 minut, dzięki swojemu niezawodnemu garnkowi Instant Pot.
Składniki
Skala 1x2x3xBiryani:
- 1 ½ szklanki brązowego ryżu basmati
- 2 szklanki wody
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- 1 średnia cebula, pokrojona w plasterki
- 1-calowy kawałek świeżego imbiru, drobno poszatkowany
- 2 ząbki czosnku, rozdrobnione
- 1 mała papryczka chili, drobno pokrojona w kostkę
- 2 średnie marchewki, pokrojone w plasterki
- 1 łyżka stołowa garam masala
- 1 łyże czka kurkumy
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 (13,5 uncji) puszka lekkiej śmietanki kokosowej
- 1 filiżanka mrożonego groszku, rozmrożonego
- 1 (15-uncjowa) puszka ciecierzycy, odsączona
- 1 mała główka (1 funt) kalafiora, podzielona na małe różyczki (około 2 filiżanki )
- Sól, w razie potrzeby
Ozdoby:
- 1/4 fil iżanki rodzynek
- 1/4 filiżanki tostowanych nerkowców
- 2 łyżki stołowe
Instrukcje
- Ryż basmati umieścimy w małej misce i zalejemy 2 szklankami wody. Odstawić i moczyć przez 15 minut.
- W międzyczasie przygotować wszystkie składniki.
- Umieścić olej roślinny w pojemniku garnka Instant Pot i ustawić go na tryb "sauté".
- Dodać cebulę, imbir, czosnek, papryczkę chili i marchew, a następnie smażyć przez 9 minut, często mieszając.
- Dodać garam masalę, kurkumę i czarny pieprz, a następnie dobrze wymieszać.
- Dodać ryż z wodą i mlekiem kokosowym i dobrze wymieszać.
- Przykryć Instant Pot pokrywką i nacisnąć przycisk "ręczny" na ustawienie "ciśnienie" ("gotowanie pod ciśnieniem" w nowszych modelach) i ustawić czas gotowania na 12 minut (używając znaku +, aby wydłużyć czas). Więcej informacji na temat ustawień można znaleźć w instrukcjach producenta.
- Po zakończeniu cyklu gotowania uwolnić parę i otworzyć pokrywę.
- Dobrze wymieszać i dodać groszek, ciecierzycę i kalafior. Wcisnąć przycisk "sauté" i smażyć, często mieszając, przez około 5-10 minut, aż warzywa osiągną pożądaną kruchość. Jeśli masa będzie zbyt sucha, w razie potrzeby można dodać 1-2 łyżki wody.
- Doprawić solą, jeśli to konieczne.
- Wyjąć z garnka Instant Pot i przełożyć na talerz lub półmisek. Udekorować rodzynkami, nerkowcami, miętą/pietruszką i kolendrą, a następnie podawać.
- Z 8 porcji (po 1 filiżance).
- Czas przygotowania: 15 minutCzas gotowania
- : 31 minutKategoria
- :
- DaniaDania główneKuchnia
- : Indyjska
Wartości odżywcze
- Wielkość porcji: 1 por cja
- Kalorie: 232
- Cukier: 8 g
- Sód: 357 mg
- Tłuszcz: 9 g
- Tłuszcznasycony: 3 g
- Węglowodany: 38 g
- Błonnik: 7 g
- Białko: 7
Słowa kluczowe:
wegański przepis indyjski, najlepsze wegańskie potrawy indyjskie, wegański przepis z garnka instant, Veggie Biryani, przepis na BiryaniCzy zrobiłeś ten przepis?
Oznacz @sharonpalmerrd na Instagramie
Uwielbiam wykorzystywać mój garnek Instant Pot do przygotowywania takich przepisów jak ten. Kup swój własny tutaj!
Aby poznać inne tradycyjne przepisy na bazie roślin, sprawdź:
Chana Masala z brązowym ryżemRoślinne
tofu PhoGado-Gado
Ten post może zawierać linki afiliacyjne. Aby uzyskać więcej informacji, kliknij tutaj.
0 Komentarze