Ostatni szał na egzotyczne "super owoce", takie jak jagody acai i mangostan, sprawił, że producenci żywności i suplementów diety poszukują wschodzących gwiazd "super owoców". Jednym z najnowszych miejsc na mapie "superowoców" jest obszar Patagonii w Chile i Argentynie, ojczyzna jagody maqui. Internet huczy o "magicznych" jagodach maqui, które obiecują pomóc Ci schudnąć, wypłukać toksyny, oczyścić skórę, zwiększyć energię i metabolizm, zapobiec zaparciom, a nawet zwalczyć raka. Ale czy boom na jagody maqui jest niczym innym, jak tylko porażką?
Nauka o Maqui
Jagoda maqui (Aristotelia chilensis) to mała, ciemnopurpurowa jagoda o orzeźwiającym, ale nie przesadnie słodkim smaku. Legenda głosi, że rdzenni Indianie z regionu Mapuche od dawna stosowali tę jagodę jako naturalny lek na wiele dolegliwości. Obecnie na wielu stronach internetowych można znaleźć jagody maqui sprzedawane zarówno w formie soku, jak i suplementu.
Bardzo mało informacji naukowych na temat jagód maqui zostało opublikowanych w recenzowanych czasopismach naukowych. Naukowcy z Chile i Meksyku przeprowadzili badania laboratoryjne na próbkach jagód maqui, publikując swoje wyniki w jednym z numerów Food Chemistry. Naukowcy zidentyfikowali w jagodzie liczne związki roślinne, w tym kwasy fenolowe, flawonoidy, antocyjany i proantocyjanidyny, które prawdopodobnie przyczyniają się do jej bardzo wysokiej aktywności antyoksydacyjnej. Ponadto, badania w probówce wykazały właściwości przeciwzapalne w jagodzie maqui, które zostały powiązane ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca. Nie wiemy jednak wiele więcej na temat naukowego potencjału zdrowotnego tej fioletowej jagody.
Jednak coraz więcej nauki wskazuje, że naturalnie występujące przeciwutleniacze z żywności roślinnej mogą zmniejszać uszkodzenia oksydacyjne komórek w organizmie, co może pomóc w ochronie przed chorobami przewlekłymi, w tym rakiem, chorobami neurodegeneracyjnymi i chorobami układu krążenia. W szczególności antocyjany - grupa ponad 300 związków odpowiedzialnych za czerwone, fioletowe lub niebieskie kolory pokarmów roślinnych, takich jak borówki, fioletowe ziemniaki i winogrona, przyciągają wiele uwagi badaczy żywienia. Antocyjany są trudne do badania, ponieważ łatwo wchodzą w reakcje z innymi związkami, a naukowcy wciąż muszą zrozumieć, jak są metabolizowane i wykorzystywane w organizmie człowieka. Jednak różne antocyjany zostały powiązane z wieloma korzyściami, takimi jak ostrość widzenia, aktywność przeciwnowotworowa i ochrona przed stresem oksydacyjnym związanym z rozwojem chorób sercowo-naczyniowych. Naukowcy odkryli, że jagody maqui zawierają wysoki poziom związków antocyjanowych.
Uważaj na oszustwa związane z maqui
Nie ma wątpliwości, że jagody maqui mogą wnieść do Twojej diety dawkę prozdrowotnych związków roślinnych. Ale nie ma też wątpliwości, że jagody maqui są energicznie promowane przez niektórych nierzetelnych sprzedawców, którzy obiecują nieuzasadnione korzyści zdrowotne, jeśli będziesz spożywać ich produkt codziennie - co może ustawić cię z powrotem od 12-40 dolarów za butelkę. Dopóki nauka nie udowodni inaczej, może chcesz wziąć te pieniądze i wydać je na różne kolorowe owoce i warzywa, które zapewniają tęczę witamin, minerałów i fitoskładników w diecie każdego dnia.
Dla innych blogów na temat korzyści z jagód, sprawdź następujące:
Top 5 Ways to Enjoy StrawberriesTop 5 Ways to Enjoy
BlackberriesTop
5 Ways to Enjoy Blueberries.
Napisane przez Sharon Palmer, MSFS, RDN w kwietniu 2011 roku; zaktualizowane 24 lipca 2019 roku.
Zdjęcie: Wikimedia Commons, Morana
0 Komentarze