Na cześć Miesiąca Soi przedstawiam aktualizację naukową autorstwa znanego eksperta w dziedzinie soi, dr Marka Mesisiny, która obejmuje gorące tematy dotyczące soi i zdrowia, w tym choroby układu krążenia, zdrowie kości, funkcjonowanie nerek, raka piersi, raka prostaty, zdrowie psychiczne, funkcjonowanie tarczycy i wiele innych. Ten dogłębny artykuł cytuje ponad 400 źródeł naukowych.
#1: Soja wspomaga pompowanie serca
Choroby serca są najczęstszą przyczyną zgonów, a naukowcy są zdeterminowani, by znaleźć na nie rozwiązanie. Żywności i Leków (U.S. Food and Drug Administration) stwierdziła, że soja jest jedynym białkiem, które może zmniejszyć ryzyko chorób serca. Stale prowadzone badania potwierdzają to twierdzenie, wykazując, że soja obniża poziom cholesterolu całkowitego i lipoprotein o niskiej gęstości (LDL), czyli "złego" cholesterolu.
Ostatnio w randomizowanym badaniu z 12-tygodniową interwencją żywieniową stwierdzono, że spożywanie całych owoców soi (odpowiadających 30 g białka dziennie) znacząco poprawiło stan zdrowia sercowo-naczyniowego uczestników. Ponadto statystyczny przegląd badań nad białkiem sojowym wykazał, że czynniki ryzyka chorób serca i cukrzycy zostały znacząco zredukowane, gdy białko sojowe stanowiło regularny element diety przez ponad sześć miesięcy.
Ponadto naukowcy przetestowali ostatnio tradycyjną japońską dietę bogatą w soję na mężczyznach w średnim wieku, którzy wychowali się na zachodniej żywności. Po sześciu tygodniach, kiedy spożycie soi podwoiło się, u 91 procent uczestników stwierdzono poprawę w zakresie więcej niż jednego czynnika ryzyka sercowo-naczyniowego.
#2: Zdrowie jelit
Mikrobiom, czyli bakterie jelitowe, to najgorętszy trend w poprawie ogólnego stanu zdrowia. Interakcja żywności sojowej z mikrobiotą jelitową może mieć decydujący wpływ na wiele aspektów rozwoju człowieka, jego odporność i odżywianie na różnych etapach życia. W niniejszym przeglądzie naukowcy stwierdzili, że zarówno badania na zwierzętach, jak i na ludziach wykazały, że spożywanie żywności sojowej może zwiększyć poziom zdrowych bakterii jelitowych, co prowadzi do wzmocnienia układu odpornościowego i ogólnej poprawy stanu zdrowia. Podobne wyniki uzyskano w innym badaniu.
#3: Soja może pomóc chorym na raka piersi
Naukowcy analizujący związek między rakiem piersi a dietą stwierdzili, że umiarkowane spożycie soi (5-10 g białka dziennie) w ramach diety śródziemnomorskiej jest najbardziej obiecujące dla pacjentek z rakiem piersi. Naukowcy zauważyli, że soja zawiera szereg czynników antyrakowych, co sugeruje, że jej spożywanie może chronić przed rakiem piersi, przy czym bardziej obiecujące są produkty niesfermentowane, takie jak tofu i mleko sojowe. W jednym z kluczowych badań interwencyjnych u ludzi wykazano zależność dawka-odpowiedź między zmniejszeniem ryzyka zachorowania na raka piersi a zwiększonym spożyciem soi, co przekłada się na zmniejszenie ryzyka o 16% na każde 10 mg izoflawonów sojowych spożywanych dziennie. Dla porównania, mleko sojowe zawiera 26 mg izoflawonów na filiżankę.
Inne badanie wykazało, że u pacjentek z potrójnie ujemnym rakiem piersi, które spożywały 12 g białka sojowego dziennie, stwierdzono większą ekspresję genów hamujących wzrost guza.
#4: Zmniejszanie ryzyka zachorowania na raka
Nowe odkrycia potwierdzają rosnącą liczbę dowodów na to, że długotrwałe spożywanie soi chroni przed wieloma formami raka i sprzyja zdrowiu na wszystkich etapach życia. Metaanaliza wykazała, że spożywanie izoflawonów sojowych w postaci żywności sojowej lub suplementów wiązało się z 23-procentowym zmniejszeniem ryzyka zachorowania na raka jelita grubego, który jest trzecim najczęściej występującym nowotworem na świecie. Inna metaanaliza obejmująca 29 badań wykazała, że spożycie fitoestrogenów występujących w soi wiązało się z 23-procentowym zmniejszeniem ryzyka zachorowania na raka prostaty.
#5: Pomaga ci lepiej spać w nocy
Ostatnie badanie opublikowane w "Nutrition Journal" wykazało, że większe spożycie izoflawonów było związane z lepszym snem, zarówno pod względem długości, jak i jakości. Żywność sojowa jest jednym z najlepszych źródeł izoflawonów, na przykład twarde tofu zawiera około 19 mg izoflawonów na pół filiżanki.
#6: Ulga dla kobiet
Kobiety zmagające się z menopauzą są zalewane lekami i suplementami, które mają pomóc im złagodzić objawy. Naukowcy odkryli, że regularne spożywanie napoju sojowego znacząco, bo o 20%, zmniejszyło objawy około- i pomenopauzalne, takie jak uderzenia gorąca, wahania nastroju, ból i poważniejsze problemy zdrowotne kobiet. Ogólna jakość życia związana ze zdrowiem tych kobiet również poprawiła się o 18 procent. Inny zespół badaczy stwierdził, że izoflawony sojowe zapewniają największe skrócenie czasu trwania uderzeń gorąca w porównaniu z lekami niehormonalnymi.
Korzyści płynące z soi dotyczą kobiet w każdym wieku. W jednym z badań stwierdzono, że izoflawony sojowe poprawiają wyniki u kobiet z zespołem policystycznych jajników (PCOS), jednym z najczęstszych zaburzeń hormonalnych występujących w USA u kobiet w wieku 18-40 lat. Izoflawony znacząco obniżyły poziom insuliny i poprawiły wykorzystanie glukozy, co może zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy w PCOS.
#7: Szczęśliwa ciąża
BPA, czyli bisfenol A, syntetyczny związek występujący w wielu tworzywach sztucznych i artykułach gospodarstwa domowego, został powiązany z niepłodnością i według Centrów Kontroli i Prewencji Chorób występuje u ponad 96 procent Amerykanów. Nowe badanie obserwacyjne przeprowadzone przez naukowca z Harvardu, dr Jorge Chavarro, wykazało, że soja przeciwdziała niektórym szkodliwym skutkom, takim jak niepłodność, związanym z narażeniem na BPA.
Choć ciąża to często radosny okres, nawet 20 procent przyszłych mam zmaga się z depresją. Wcześniejsze badania wykazały związek między spożyciem soi a spadkiem depresji u kobiet w okresie około- i pomenopauzalnym, a nowe badania wykazały podobne wyniki u kobiet w ciąży. Większe spożycie wszystkich produktów sojowych, takich jak tofu, fermentowane ziarna soi, gotowane ziarna soi, zupa miso i izoflawony sojowe, było niezależnie związane ze zmniejszeniem depresji w czasie ciąży.
#8: Ponadto soja pomaga zapobiegać nietrzymaniu moczu
Nietrzymanie moczu, czyli utrata kontroli nad pęcherzem, jest powszechnym problemem, zwłaszcza w miarę starzenia się - i może być dość kłopotliwe. Naukowcy przyjrzeli się zwyczajom związanym ze zdrowiem, czynnikom zdrowotnym oraz danym socjodemograficznym i stwierdzili mniejszą częstość występowania nietrzymania moczu u kobiet, które spożywały produkty sojowe.
#9: Pojawiający się konsensus w sprawie ochronnej roli białka sojowego w chorobach nerek
W majowym artykule przeglądowym dotyczącym badań klinicznych stwierdzono, że białko sojowe wykazuje korzystne działanie we wczesnych stadiach choroby nerek poprzez obniżenie poziomu cholesterolu, ciśnienia krwi, krążących tłuszczów i cukru we krwi, które przyczyniają się do postępu choroby. Inna potencjalna korzyść ze spożywania białka sojowego wiąże się z poprawą statusu antyoksydacyjnego i zmniejszeniem stanu zapalnego. Podsumowując, dane sugerują, że zarówno krótkoterminowe (tygodnie), jak i długoterminowe (lata) spożywanie diety opartej na soi chroni przed chorobami nerek.
#10: Picie, by zmniejszyć ostrogi
Ostrogi kostne, wystające elementy kostne, które tworzą się na krawędziach kości, są jednym z wielu objawów choroby zwyrodnieniowej stawów, przewlekłej i postępującej choroby stawów. Naukowcy odkryli, że u osób, które codziennie piły mleko sojowe, ryzyko powstania ostróg kostnych było o prawie 50 procent niższe. Ten spadek ryzyka utrzymał się nawet po skorygowaniu danych o wiek, wskaźnik masy ciała i płeć.
#11: Przyszłość antybiotyków sojowych?
W miarę jak bakterie uodparniają się na działanie antybiotyków, lekarze i weterynarze poszukują nowych rozwiązań, aby ograniczyć infekcje. Naukowcy odkryli, że składniki białka sojowego wykazują obiecujące właściwości przeciwdrobnoustrojowe w zwalczaniu chorób przenoszonych przez żywność, w tym Pseudomonas i Listeria. Dzięki dalszym badaniom peptydy sojowe mogą zostać wykorzystane do opracowania roślinnych, biodegradowalnych alternatyw dla antybiotyków.
#12: Długoterminowe spojrzenie na inżynierię genetyczną
W maju 2016 r. Narodowa Akademia Nauk opublikowała obszerny raport na temat upraw genetycznie modyfikowanych. Soja, jedna z trzech roślin poddanych analizie, została uznana w ciągu ostatnich dwóch dekad za roślinę nie wywołującą żadnych negatywnych skutków ubocznych u ludzi ani zwierząt. Nie mając doktoratu z biochemii, łatwo się zaniepokoić całą negatywną prasą, która otacza te rośliny. Po przeanalizowaniu obszernej liczby dostępnych badań okazuje się, że fasola ta jest nie tylko bezpieczna w spożyciu, ale także stanowi odżywczą siłę napędową, którą można bezpiecznie włączyć do zdrowej i pełnowartościowej diety. A jeśli ktoś nadal chce mieć wybór, wiele produktów sojowych, takich jak tofu, mleko sojowe i edamame, nie jest wytwarzanych z soi zmodyfikowanej genetycznie.
Uwaga: Zdjęcie: Curried Papaya Tofu Wrap, z Plant-Powered for Life, Sharon Palmer, RD
0 Komentarze