Czy wiesz, że probiotyki i nasz mikrobiom jelitowy mają ogromny wpływ na zdrowie układu trawiennego i odpornościowego? Od równoważenia dobrych bakterii po redukcję stresu - korzyści z tego płynące są obfite. Dlatego jestem wielką fanką włączania do codziennej diety pokarmów przyjaznych dla jelit poprzez jogurty roślinne i suplementy. Jednak przy tak wielu informacjach, które krążą w sieci, trudno jest się zorientować, które rady są dobre, a które nie.
Dlatego też jestem podekscytowana, że mogłam porozmawiać o probiotykach z dietetykiem Karą Landau. Ma ona naprawdę praktyczne rady dotyczące wszystkiego, co wiąże się z mikrobiomem jelitowym i zdrowiem. Kara odpowiada na najważniejsze pytania, w tym dotyczące korzyści płynących ze stosowania suplementów probiotycznych, sposobów odżywiania zdrowego mikrobiomu jelitowego oraz wskazówek dotyczących tworzenia zdrowego wzorca żywieniowego. Cieszymy się, że jest z nami i dzieli się swoją mądrością.
Kara Landau, RDNDowiedz się wszystkiego o probiotykach z Karą Landau, RDN
Sharon: Co to są prebiotyki?
Kara
: Według Globalnego Stowarzyszenia Prebiotyków "Prebiotyki odnoszą się do produktów i/lub składników odżywczych, które są selektywnie wykorzystywane przez korzystne mikroorganizmy gospodarza, zapewniając korzyści zdrowotne". Jak widać, aby dany składnik mógł zostać sklasyfikowany jako prebiotyk, musi być w stanie zostać wykorzystany przez bakterie w (lub na) naszym ciele i przynieść korzyść nam, gospodarzom. Prebiotyki można znaleźć w postaci włókien prebiotycznych, skrobi opornej, a ostatnio także w postaci związków polifenolowych.Sharon: Jaka jest różnica między prebiotykami a probiotykami?
Kara:
Według Międzynarodowego Stowarzyszenia Naukowego Probiotyków i Prebiotyków (ISAPP) probiotyki to żywe mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich ilościach przynoszą gospodarzowi korzyści zdrowotne. Z drugiej strony prebiotyki nie są żywe i służą raczej jako paliwo dla probiotyków. Pikantne tacos z soczewicySharon: Jakie rodzaje prebiotyków można znaleźć w żywności?
Na przykład rozpuszczalne włókna pokarmowe, które działają jak prebiotyki, można znaleźć w warzywach, takich jak mniszek lekarski, korzeń cykorii, topinambur, szparagi i cebula, a także w wielu roślinach strączkowych i soczewicy. Z kolei skrobia oporna występuje naturalnie w niedojrzałych zielonych bananach (lub w mące z zielonych bananów), ugotowanych, a następnie ostudzonych skrobiach i ziarnach, takich jak zimna sałatka ziemniaczana lub makaronowa, a także w nieugotowanym owsie, np. stosowanym w owsiance na noc. Polifenolowe prebiotyki odkryto w niektórych wyciągach ze skórek owoców cytrusowych i sproszkowanych owocach kiwi.
Owsianka z figami i orzechami włoskimi na nocSharon: Jakie są korzyści z dodawania do diety suplementów probiotycznych?
Kara
: Dodanie do swojej rutyny suplementów probiotycznych i prebiotycznych może wspomóc prawidłowy skład dobrych bakterii w jelitach. Złe nawyki żywieniowe, stres, leki i toksyny w środowisku, takie jak te znajdujące się w środkach czystości i produktach do pielęgnacji skóry, mogą negatywnie wpływać na bakterie jelitowe, powodując tzw. dysbiozę. Ten brak równowagi między dobrymi a złymi bakteriami może prowadzić do stanów zapalnych w organizmie i wielu innych związanych z nimi dolegliwości zdrowotnych. W związku z tym spożywanie suplementu probiotycznego, który wspomaga rozwój dobrych bakterii, oraz suplementu prebiotycznego, który wspomaga rozwój i wzrost liczby bakterii, które już w nas żyją, przyczynia się do poprawy zdrowia jelit i ogólnego samopoczucia.Sharon: W jaki sposób mikrobiom jelitowy i mózg są ze sobą powiązane?
Kara:
Mikrobiom jelitowy jest bezpośrednio połączony z mózgiem za pośrednictwem nerwu błędnego; te dwie części ciała mają dwukierunkową relację, w której zła dieta, która może pogorszyć stan zdrowia jelit, może prowadzić do uwalniania z jelit markerów zapalnych, które - jak wykazano - prowadzą do wysyłania sygnałów stresu do mózgu. Z drugiej strony, stres i niepokój mogą stymulować oś podwzgórze-przysadka-nadnercza (HPA), co prowadzi do nadmiernej produkcji kortyzolu, który również negatywnie wpływa na skład bakterii jelitowych, prowadząc do dysbiozy w jelitach i uwalniania większej ilości markerów zapalnych. Biorąc pod uwagę, że 90% naszej uspokajającej nastrój serotoniny znajduje się w jelitach, warto spróbować zadbać o zdrowie jelit, aby poprawić nasze samopoczucie psychiczne. Wędzona chili z soczewicySharon: W jaki sposób dieta oparta na zdrowych jelitach pomaga w zmniejszaniu lęku i depresji?
Kara:
Kiedy spożywamy zdrową, bogatą w prebiotyki dietę, probiotyki w naszych jelitach są w stanie je fermentować, a produkty uboczne tej fermentacji, znane jako krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA), są w stanie stymulować uwalnianie serotoniny z jelit, a także zmniejszać sygnały zapalne stresu docierające do mózgu, pomagając w ten sposób zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia lęku i depresji. Dobre zdrowie jelit wzmacnia również wyściółkę jelit, co prowadzi do lepszego wchłaniania składników odżywczych niezbędnych do prawidłowej produkcji hormonów.Sharon: Jakie są inne korzyści płynące ze zdrowego mikrobiomu jelitowego?
Kara:
Poza korzyściami związanymi z poprawą nastroju, dieta oparta na zdrowych jelitach przynosi wiele innych korzyści zdrowotnych, takich jak lepsze wchłanianie składników odżywczych, zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie, który jest związany z wieloma chorobami cywilizacyjnymi, a także inne korzyści wynikające ze spożywania prebiotyków, takie jak lepsza regulacja poziomu cukru we krwi, lepsza regulacja poziomu lipidów we krwi, dobry stan układu trawiennego, wzmocnienie odporności, a także zwiększone uczucie sytości, które może pomóc w kontroli wagi. Sałatka ziemniaczana konfettiSharon: Jakie masz wskazówki dotyczące tworzenia wzorca żywieniowego, który sprzyja zdrowemu mikrobiomowi jelitowemu?
Kara:
Znajdź sposób na włączenie do diety zdrowej dla jelit żywności, która sprawia ci przyjemność! Czy to wybierając owies niegotowany, a nie w postaci płatków owsianych, aby zachować skrobię oporną na prebiotyki, czy też piekąc, a następnie chłodząc ziemniaki, aby wytworzyć skrobię oporną na prebiotyki, czy też dodając do śniadania szparagi i cebulę w celu uzyskania dodatkowego rozpuszczalnego błonnika prebiotycznego, czy też dodając do porannego smoothie prebiotyki w proszku - możliwości jest wiele, jeśli tylko wiesz, na co zwracać uwagę! Staraj się unikać dużej ilości cukrów dodanych, sztucznych substancji słodzących, takich jak sukraloza, sacharyna i aspartam, a także dodatków i konserwantów, takich jak maltodekstryna, które - jak wykazano - negatywnie wpływają na pracę jelit.Oto jeden z ulubionych, przyjaznych dla jelit, roślinnych przepisów Kary na Zdrowe prebiotyczne ciasteczka Brownie z jelitami.
O Kara Landau
Kara, znana jako "Podróżujący Dietetyk", jest cenionym australijskim akredytowanym praktykującym dietetykiem, autorką i założycielką marki prebiotycznej Uplift Food
- Good Mood Food, z siedzibą w Nowym Jorku, USA.Wcześniej rzecznik prasowy Australijskiego Stowarzyszenia Dietetyków, a obecnie doradca ds. żywienia i przedstawiciel medialny Globalnego Stowarzyszenia Prebiotyków. Kara z przekonaniem współpracuje z mediami na całym świecie, występuje publicznie, a także zapewnia strategię żywieniową, opracowuje nowe zdrowe produkty i świadczy usługi rzecznika medialnego dla klientów z branży spożywczej i detalicznej.
Specjalizując się w powiązaniach między dietą, zdrowiem jelit i nastrojem oraz istotną rolą prebiotyków i skrobi opornej, Kara jest regularnie proszona o ekspertyzy na temat zdrowia jelit w USA i Australii. Media cyfrowe i tradycyjne, które objęła swoim zasięgiem, to między innymi: Shape, Elle, Elite Daily, Bustle, Women's Health, Readers Digest, MSN, Yahoo i inne.
Założycielka Uplift Food -
Good Mood Food: Pierwsza na świecie marka żywności funkcjonalnej stworzona przez dietetyka, która skupia się wyłącznie na korzyściach płynących ze zdrowych dla jelit włókien prebiotycznych i skrobi opornej, poprawiających nastrój. Pierwszy produkt sygnowany marką, Daily Uplifter, został opracowany jako w 100% naturalny proszek organiczny na bazie roślin, zawierający składniki odżywcze na poziomie potwierdzonym naukowo, które mają pozytywny wpływ zarówno na zdrowie jelit, jak i na nastrój.Misją Kary jest dalsze edukowanie, inspirowanie i sprawianie, by dieta bogata w prebiotyki była łatwa i przyjemna dla wszystkich, których może spotkać. Z Karą można się skontaktować na Facebooku, Instagramie i LinkedIn.
Więcej informacji na temat probiotyków można znaleźć na poniższych blogach:
Potencjał probiotykówGut
Check - Odżywiaj swoją mikrobiotę jelitową dla dobrego zdrowia
Zdjęcie: Kremowe Parfait z Jogurtu Brzoskwiniowego, Sharon Palmer, MSFS, RDN
0 Komentarze